У Польщі вважають, що Україна може отримати безвізовий режим з ЄС раніше договору про асоціацію

23 Листопада 2012, 12:16

«Питання скасування віз для громадян України не пов'язане з ратифікацією Угоди про асоціацію, і може бути вирішене раніше», – сказала віце-міністр Польщі, яку цитує Polskie Radio.

Представник польського уряду зазначила, що Польща підтримує ратифікацію договору про асоціацію з Україною, яка включає в себе теж створення зони вільної торгівлі, як цілісного документу – без його так званої поетапної ратифікації. 

Нагадаємо, що у ЄС після виборів у Верховну Раду немає єдиної позиції стосовно угоди про асоціацію з Україною. Зокрема, після парламентських виборів від європейських політиків пролунали заяви про можливість підписання угоди про асоціацію з Україною у 2013 році. Разом з тим були також заяви про відсутність в Україні умов для її підписання. Крім того, наразі ще не оприлюднені остаточні підсумки спостережень за виборами до Ради, на які ЄС планує спиратися при визначенні своїх подальших відносин з Україною.

Як повідомлялося раніше, наприкінці вересня перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський доручив міністрам до кінця жовтня завершити ухвалення усіх актів в рамках виконання першої фази Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС. 

Євросоюз надав Україні План дій з лібералізації візового режиму на саміті у листопаді 2010 року.

22 квітня 2011 року президент Віктор Янукович затвердив національний план з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

Виконання Плану дій має стати підставою для скасування візового режиму між Україною та ЄС. План складається з двох етапів: підготовка необхідного законодавства та реалізація реформ,. його положення стосуються чотирьох сфер: безпеки документів, нелегальної міграції, забезпечення громадського порядку та громадянських прав та свобод.