«Доступне житло» в Україні будуватимуть за досвідом Фінляндії

17 Жовтня 2012, 17:39

За словами Колеснікова, починаючи з 2013 року придбати доступне житло площею 50 м2 можна буде за 300 тис. грн, або ж на умовах фінансового лізингу під 3% річних (перший внесок складатиме 15%) на 12–15 років.

Відтак, квадратний метр такого доступного житла обіцяє коштувати близько 6 тис. грн.

Ключі від квартири майбутній власник зможе отримати того самого дня після надання банку документів, що підтверджують здатність сім'ї сплачувати 2 тис. грн щомісяця, та після сплати першого внеску.

«Ми виходимо виключно з інтересів покупця», – заявив Колесніков.

За його словами, купуватимуть українці вже повністю готові квартири. «Всі квартири будуть оздоблені. Із замовником можна буде навіть узгодити колір інтер'єру. Всі квартири включатимуть кухонні блоки та повний комплект сантехніки», – зазначив міністр.

Будівництво житла у містах-мільйонниках розпочнеться навесні 2013 року.

«Завдання – наступного року побудувати 10 тис. квартир як мінімум, у 2014 – 25 тис. і далі вийти на 50–100 тис.», – сказав Колесніков, нагадавши, що досі живуть у комуналках та потребують поліпшення житлових умов мільйон українців.

Для зацікавлення будівельних компаній у спорудженні доступного житла держава зобов'язується компенсувати відсотки по кредитах при купівлі технологій та будобладнання.

Крім того, за державний кошт прокладатимуться всі комунальні мережі у мікрорайонах, що будуватимуться.

Своєю чергою, місцева влада безоплатно виділятиме землю під забудовника. «Чим швидше будуть документи на землю, тим швидше будуватиметься доступне житло», – підкреслив Колесніков.

Забудовники візьмуть на себе проектування і будівництво доступного житла та комплексне проектування мікрорайонів з відповідною соціальною інфраструктурою (школи, лікарні, магазини).

Доступне житло «по-українськи» споруджуватиметься за досвідом Фінляндії: одне з основних завдань, що ставиться при реалізації програми – енергозбереження.

«Візьмемо фінський та український приклади. В Україні на один квадратний метр споживається 310 кВт енергії на рік, у Фінляндії – 35 кВт. При цьому середня заробітна плата фінів складає 2500 євро, українців – приблизно 350 євро. Таким чином, українці отримують у рази меншу заробітну плату, а витрачають на енергію більше», – зазначив Колесніков.

Крім того, будинки за програмою доступного житла у різних містах матимуть власне архітектурне рішення. «Ми залучимо фінських спеціалістів, які працюватимуть разом з українськими фахівцями, – кожен мікрорайон буде індивідуальний за структурою забудови відповідно до потреб міста», – наголосив віце-прем'єр.

Нагадаємо, міністр інфраструктури Борис Колесніков прогнозує створення Національного агентства, яке буде займатися питаннями доступного житла, а також підготовкою до чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року і зимової Олімпіади 2022 року.

Наразі програма «Доступне житло» є як нацпроект, яким опікується Держагентство з інвестицій та управління нацпроектами.