Французькі посольства посилюють безпеку, а журнал готує додатковий тираж номера з карикатурами

20 Вересня 2012, 10:42

У майже 20 країнах французькі посольства, консульства, культурні центри та школи будуть зачинені упродовж наступних кількох днів.

Міністри французького уряду висловили занепокоєння карикатурами, опублікованими журналом Charlie Hebdo, але виступили на захист свободи преси.

Навколо представництв журналу в Парижі розмістили загони спецпризначенців. Журнал також підтвердив, що його сайт зазнав атаки.

Між тим редакція журналу Charlie Hebdo випустить в п'ятницю, 21 вересня, додатковий тираж свого скандального номера з карикатурами на пророка Мухаммеда. Як повідомив головний редактор видання, французький журналіст Стефан Шарбонье, тираж із 75 тисяч екземплярів був розпроданий повністю.

Шарбоньє на свій захист також заявив, що карикатури можуть шокувати тільки тих, хто хоче бути шокованим.

Charlie Hebdo не вперше публікує суперечливі карикатури. Вони друкувалися в журналі у 2006 та 2011 роках.

Міністр закордонних справ Франції заявив, що занепокоєний карикатурами та наказав запровадити спеціальні заходи безпеки у всіх країнах, де це може створити проблему.

Натомість сайт МЗС Франції цитує прем'єр-міністра Жана-Марка Еро про те, що свобода преси є фундаментальним принципом у Франції.

Своєю чергою, речник Білого дому США Джей Керні висловив занепокоєння рішеннням опублікувати карикатури, порівнявши їх із фільмом, який спричинив протести.

Лідери мусульманської спільноти у Франції закликали до спокою. Близько 10% населення цієї країни – мусульмани.Імам Великої мечеті в Парижі Даліл Бубакер в коментарі агенції АР назвав карикатури "дурною провокацією".

Нагадаємо, друкована версія журналу у середу, 19 вересня,опублікувала карикатури з приводу обурення в ісламському світі фільмом, який зняли в США.

Минулого тижня близько 30 людей загинули внаслідок протестів, які спалахнули через відео "Невинність мусульман", зняте у США.

Серед загиблих – посол США у Лівії та ще троє американців, загиблих у Бенгазі. Посольства США та інших західних країн зазнали атак у здебільшого мусульманських країнах.