Сенат Чехії закликав Україну звільнити політв’язнів

17 Серпня 2012, 15:36

Таким чином верхня палата чеського парламенту приєдналася до подібної заяви, яку ухвалив раніше в Монако парламент ОБСЄ.

Автори заяви, за яку проголосували в Празі, закликають Україну гарантувати право на справедливий судовий розгляд та дотримання принципу рівності у кримінальному судочинстві.

Сенат наголосив, що в країнах ОБСЄ не повинні бути «політичні в’язні» і закликав Україну їх звільнити. 

Сенатори Чеської республіки також закликали Україну забезпечити належну медичну допомогу, а при потребі й лікування за кордоном, колишнім українським урядовцям, які перебувають в ув’язненні. Зокрема Юлії Тимошенко та Юрію Луценку

Як повідомлялось, ПАРЄ привітала звільнення Валерія Іващенка і висловила сподівання на звільнення Юрія Луценка та Юлії Тимошенко, перебування яких в ув’язненні «шкодить подальшій європейській інтеграції України і кидає тінь на підготовку до парламентських виборів».

ПАРЄ також закликала президента Януковича вирішити питання ув’язнених політиків політичним шляхом.

Нагадаємо, 14 серпняАпеляційний суд змінив Іващенку термін покарання на умовний і звільнив з-під варти в залі суду. Раніше суд засудив Іващенкадо 5 років ув'язнення.

Сьогодні, 17 серпня,Луценку винесли ще один вирок, засудивши його до 2 років позбавлення волі.За першим вироком Луценко був засуджений до 4 років позбавлення волі.

ПАРЄнеодноразово закликала звільнити ув’язнених колишніх членів уряду в Україні.