Європейці нагадали українській владі про свої вимоги

24 Липня 2012, 10:50

Так, під час зустрічі з українським міністром закордонних справ Костянтином Грищенком єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле нагадав йому, що європейські партнери очікують від України виконання трьох пунктів.

По-перше, вирішити проблему вибіркового застосування правосуддя, по-друге, подбати про те, що наступні вибори до українського парламенту були б чесними, по-третє, почати робити конкретні кроки в напрямку реформ, щоб можна було просуватися на шляху встановлення асоціації з ЄС.

За словами ж верховного представника Євросоюзу з питань спільної зовнішньої та політики безпеки Кетрін Ештон, європейські політики на кожній зустрічі з українськими можновлядцями порушували й порушують питання про те, що в Україні судова система не працює належним чином.

Свідченням цьому, зокрема, є справа колишнього українського прем'єра Юлії Тимошенко, але не тільки її, зауважила Ештон.

За словами верховного представника, під час зустрічі учасників Східного партнерства йшлося не про одну конкретну людину, а про проблему лідерства в Україні взагалі.

Нагадаємо, 23 липня в рамках зустрічі учасників Східного партнерства на рівні міністрів у Брюсселі Україна та Європейський союз підписали угоду про спрощення візового режиму для громадян України.

Підписаний вчора документ є доповненням до діючої з 1 січня 2008 року угоди про спрощення візового режиму. Переговори про внесення доповнень до угоди почалися в травні 2011 року, а в лютому цього року текст документа був затверджений Україною і Євросоюзом.

Спрощена процедура отримання віз після вступу додатку в силу буде поширюватися на технічний персонал ЗМІ, що супроводжує журналістів, водіїв-перевізників міжнародних вантажів та пасажирських сервісів, студентів, членів релігійних, громадських, професійних і благодійних організацій, родичів громадян країн ЄС, хворих, що проходять лікування на території Євросоюзу, і осіб, що їх супроводжують.

При цьому всі представники вищезгаданих категорій, які не досягли 25 років, будуть звільнені від оплати консульського збору за візу. Власникам біометричних службових паспортів для в'їзду в ЄС візи не будуть потрібні.