Україна опинилась на 44-му місці у світі за доступністю та якістю харчів

11 Липня 2012, 14:58

Загалом у рейтингу було досліджено 105 країн. Основними показниками, за якими складався Індекс упевненості в їжі (де «впевненість в їжі» – коли люди в будь-який час мають фізичний, соціальний та економічний доступ до достатньої та поживної їжі, яка задовольняє їхні дієтичні потреби для здорового та активного життя) стали: доступність (витрати сім`ї на споживання їжі порівняно з іншими витратами), наявність (достатня пропозиція, постачання їжі в середньому на день), якість та безпечність харчів (дотримання харчових стандартів). Оцінювання здійснювалось за шкалою у 100 балів.

Найвищі показники за доступністю та безпечністю харчів було зафіксовано у  США (89,5). Другу та третю сходинки посіли Данія (88,1) та Норвегія (88.0). На четвертому місці опинилась Франція (86,8), а на п’ятому – Нідерланди (86,7). До десятки найкращих увійшли також Австрія, Швейцарія, Канада, Фінляндія та Німеччина.

Найгіршою ж ситуація з наявністю харчових продуктів є в Демократичній Республіці Конго (18,4). На останніх сходинках рейтингу опинились також Чад (20,2), Бурунді (22,9), Гаїті (24,5), Мадагаскар (26,3), Ефіопія (26,4), Танзанія (26,8), Малаві (27,3), Того (27,5), Судан (27,6).  

Україна в рейтингу посіла 44-ту сходинку, отримавши  58,4 балів. Таким чином, за безпечністю та наявністю харчів Україна випередила Таїланд, Болгарію, Перу, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан.

У звіті The Economist Intelligence Unit також робляться висновки, що в розвинених країнах кожна людина споживає на 1,2 тис. калорій на день більше, ніж в країнах з меншими доходами при тому, що загалом в середньому людині для нормального життя потрібно 2,3 тис. калорій на день.