Дмитро Крапивенко журналіст, ексголовред «Тижня»

Мовним законом регіонали «глушать» критику з боку Європи

4 Липня 2012, 00:52

 Перша спроба терміново проголосувати за закон Колесніченка-Ківалова мала місце 24-го травня, але цьому завадила депутатська бійка. Напередодні голосування не було впевненості, що регіонали таки візьмуться за «язик», але щось змусило їх поквапитись.

Якщо згадати події того дня, то серед них ключовою була резолюція Європарламенту щодо України – подія непересічна, адже європейські депутати напряму закликали Київ звільнити "ув'язнених, які були засуджені за політичними мотивами".

Про це стало відомо близько 13-ої години за Києвом, український інформпростір почали заповнювати повідомлення про резолюцію, з’явився переклад її тексту, але з вечірнім засіданням Ради, що розпочалося о 16:00, зауваження Європи відійшли на другий план: парламентська бійка заглушила цей інформаційний привід на кілька днів наперед.
 

Читайте також: Резолюція Європарламенту щодо України(повний текст)

5 червня голосування було  вдалим для регіоналів, заздалегідь спланованим і дуже схоже на те, що погодженим де з ким з опозиційних лідерів. Сигналів з Європи напередодні не поступало, якщо не вважати такими критику України за тиждень до початку Євро-2012, якої тоді у західній пресі було більш, ніж достатньо.

Читайте також: Лідери опозиції діють в унісон з владою

І зрештою голосування 3 липня: були всі підстави сумніватися, що скандальний законопроект розглядатимуть саме цього дня. Але о 12:40 стало відомим рішення Євросуду у справі Луценка –  його арешт  і досудове утримання під вартою були визнані незаконним. У відповідь регіонали (цілком ймовірно, що з подачі Миколи Азарова) розіграли о 16:00 комбінацію, якою так пишається Михайло Чечетов.

Читайте також: Як регіонали в черговий раз «розвели» опозицію

Нагадаємо, у вівторок , 3 липня,  Верховна Рада прийняла закон про основи державної мовної політики, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова. Закон підтримали 248 народних депутатів.

Депутати із фракцій «Блок Юлії Тимошенко-Батьківщина» і Блоку «Наша Україна-Народна самооборона» відмовилися від участі в засіданнях Верховної Ради до кінця поточної сесії.

П’ятеро народних депутатів оголосили голодування на знак протесту проти ухвалення мовного законопроекту. Зокрема, це В’ячеслав Кириленко, Володимир Мойсик, Ксенія Ляпіна, Микола Кульчинський, Зіновій Шкутяк. Вони встановили лежаки біля Українського дому у Києві та  збираються залишатися там на всю ніч.

До депутатів приєдналися громадяни, які вийшли на акцію протесту до Українського дому – між міліцією і захисниками держаної мови відбулися сутички.