Експерт: Форум опозиції повівся непристойно у відношенні до Тимошенко

14 Травня 2012, 13:28

«Це порушення опозицією всіх політологічних законів. Якщо лідер опозицію в тюрмі, то опозиція, зазвичай, не чекає ввічливо декілька років, коли вона візьме владу і звільнить свого лідера», – додав політолог.

«Так, як Яценюк розставив акценти (під час виступу на Форумі опозиції – ред.) у Тимошенко немає шансів вийти з тюрми. Вони (опозиція – ред.) повинні робити кампанію громадянської непокори, акції протесту тощо. І добиватися звільнення Тимошенко зараз, а не тоді, коли вони проведуть до парламенту своїх 60-70 людей. Проведуть і скажуть, що, мовляв, не мають більшості. Це «розвод» помаранчевого електорату з боку Яценюка. Я не думаю, що він цього не розуміє», – сказав Небоженко.

На його думку, загалом Форум був по-європейськи правильно організованим передвиборчим зібранням, «але не більше». «Це не те, що змушує здригнутися, чи заплакати електорат. Це не те, чого може боятися адміністрація президента. Це просто один із заходів, який проводять політтехнологи з БЮТ і Фронту змін. Я не бачу у цьому великої ефективності», – сказав «Українського барометра».

Експерт також наголосив, що Форум опозиції, який відбувся у суботу, хоче монополізувати привабливу для електорату тезу про те, що об’єднана опозиція існує, хоча це не так.

«Не забувайте, що першочергово це об’єднання (опозиції – ред.) називалося інакше, а саме  Комітетом опору диктатурі. Про диктатуру вже забули, уже немає КОДу. Натомість з’явився комітет об’єднаної опозиції. А потім не просто Комітет опозиції, а Комітет двох партій, БЮТ і Фронту змін. Тобто, насправді говорити про якусь об’єднану опозицію, як загальнонаціональну, не доводиться. Думаю, опозиція піде (на вибори – ред.) декількома колонами. Думаю, і Фронт змін, і Батьківщина це прекрасно розуміють. Просто вони хочуть монополізувати привабливість для електорату тези про об’єднану опозицію. Але її немає, і це чітко видно», – сказав політолог.

«Як тільки об’єднана опозиція засвітить список зі 150 людей, їх негатив для місцевих активістів переб’є привабливість лозунгу про об’єднання. Під ім’ям об’єднаної опозиції піде на вибори велика кількість двозначних людей», – додав він.

Як повідомлялось, 12 травня у Києві відбувся Форум об’єднаної опозиції, у якому взяли участь активісти партій «Народна Самооборона», Народного руху, партії «Реформи і порядок» та «За Україну!», які раніше оголосили про входження до об'єднаної опозиції.

На Форумі об’єднана опозиція оприлюднила програму спільних дій.

Нагадаємо, 23 квітня партії ВО «Батьківщина» і Фронт Змін підписали Декларацію єдності для перемоги на парламентських виборах.