Опозиція обіцяє розслідувати тендерну корупцію при підготовці Євро-2012

11 Травня 2012, 11:01

Томенко нагадав, що, коли уряд переконував парламент в необхідності дозволити на короткий період проводити державні закупівлі для ЄВРО без тендеру, відповідне рішення ухвалювалося за умови, що уряд кожні півроку інформуватиме народних депутатів про використання цих коштів.

Проте вже друга спроба опозиції розглянути це питання у сесійній залі торпедується парламентською більшістю, яка боїться підіймати тему використання бюджетних коштів на підготовку до ЄВРО.

«Однак ми переконані, що це питання ініціюватися в новому парламенті, новою парламентською більшістю, яка, я сподіваюся, буде створена нинішніми опозиційними партіями», – наголосив Томенко.

Як приклад подвійних стандартів нинішньої влади він привів ситуацію, коли влада під виглядом боротьби з корупцією веде боротьбу проти своїх політичних опонентів.

Найбільш показовим, на переконання Миколи Томенка, є звинувачення на адресу екс-міністра економіки Богдана Данилишина саме в контексті використання коштів до ЄВРО.

Зокрема, Данилишину інкримінують, що він в порушення вимог законодавства України погодив закупівлю проектних і будівельних робіт «Будівництво паркінгу у ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль»» в одного учасника (ВАТ «Будівельне управління №813») очікуваною вартістю 449,5 млн. грн., чим заподіяв матеріальні збитки на суму 4,5 млн. грн. Відповідний лист-погодження № 32 був підписаний 10.02.2010. Суму у 4,5 млн. грн. зарахували у збиток тому, що лише стільки встигли заплатити будівельникам. Ці кошти не були освоєні через протест заступника генерального прокурора Рената Кузьміна, який він направив до міністерства економіки у липні 2010 року, зупинивши дію відповідного рішення міністра.

Але вже через рік після «злочинного» погодження Данилишиним закупівлі проектних та будівельних робіт у ВАТ «Будівельне управління №813», уряд Миколи Азарова ухвалює Розпорядження від 27 квітня 2011 року № 372-р, яким затверджує розроблений тим самим ВАТ «Будівельне управління N 813» проект будівництва паркінгу ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль».

При цьому якщо Богдан Данилишин «дав добро» на будівництво паркінгу на 3000 паркомісць за очікувану вартість у 449,5 млн. грн., то Микола Азаров затвердив будівництво на третину меншого паркінгу (2038 паркомісць) за вартістю 395 млн. грн.. Тобто відповідно до розпорядження Азарова, будівництво одного паркомісця в аеропорту «Бориспіль» обійдеться державі у 194 тис. гривень. Натомість раніше Данилишин схвалив будівництво паркінгу, в якому одне коштувало 150 тис. гривень.

Як повідомлялось, за визнанням представників Партії регіонів на підготовку та проведення Євро-2012 держава витратила $10 мільярдів гривень. Hаніше у Нацагентстві з підготовки Євро-2012 заявляли, що Україна витратила 20 мільярдів гривень, хоча незалежні експерти підрахували, що ця сума перевищує 100 млрд гривень. 

Нагадаємо, влітку минулого року віце-прем’єр, міністр інфраструктури Борис Колесніков прогнозував, що прямі витрати України на проведення Євро-2012 не перевищать $750 млн.

Крім того, за висновками Transparency International в Україні розмір "відкату" у сфері державних закупівель за останні 8 років збільшився більш ніж в 3 рази і сягає до 60% в залежно від галузі, у першу чергу, в будівельній.