Чиновники ЄС збираються бойкотувати Євро-2012 в Україні без вимог його перенесення

3 Травня 2012, 12:49

Наприкінці квітня чи не першою публічно оголосила про готовність бойкотувати матчі Євро-2012 Комісар ЄС з питань юстиції Вівіан Редінг. Пізніше свою позицію через прес-службу озвучив президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

Згодом екс-глава нижньої палати парламенту Італії П`єр Фердінандо Казіні у статті для газеті Іl Мessaggero написав, що наполягатиме, щоб Європейський Союз розглянув можливість «певної форми бойкоту» матчів цьогорічного фіналу чемпіонату Європи з футболу через порушення владою України демократичних норм.

Натомість, на думку народного депутата України, голови комітету ВР з питань євроінтеграції Бориса Тарасюка, Європа навряд чи на це піде, оскільки не всі країни поділяють таку позицію. «Далеко не всі країни ЄС, і тут є прикладом Польща, у захваті від цієї ідеї. Тому навряд чи можна очікувати спільної позиції ЄС щодо «Євро-2012», – сказав він.

Проте, заяви чиновників ЄС і урядовців з країн Євросоюзу не припиняються. Так, 2 травня у ЗМІ Бельгії з'явилася інформація про те, що міністр закордонних справ цієї країни та міністр-президент Фламандського уряду не приїдуть на Євро-2012.

В цей же день подібна заява пролунала з Австрії. Як повідомив міністр закордонних справ цієї країни Міхаель Шпінделеґґер, жодний австрійський чиновник не буде присутній на матчах чемпіонату Європи з футболу, які проводитимуться в Україні. Днем раніше прем’єр-міністр Чехії Петр Нечас також заявив, що не виключає бокотування Євро-2012 з боку членів чеського уряду

Лунали від політиків ЄС і досить оригінальні пропозиції. Так, депутат Європейського парламенту (група народних партій, Німеччина) Міхаель Галер закликав колег не бойкотувати Євро-2012 і їхати в Україну на чемпіонат, але розділити трибуни з простими фанатами, дистанціюючись від українського керівництва. 

Хоча Канцлер Німеччини має, вочевидь, іншу думку. Меркель розмірковує над тим, чи варто їхати на європейську першість з футболу з огляду на політичну ситуацію в нашій країні. В той же час німецькі урядовці пропонують провести усі матчі європейської першості виключно у Польщі. Таку думку озвучив заступник міністра економіки та розвитку Німеччини Гудрун Копп.

Справжнім союзником України на фоні багаточислених заяв про бойкот виявилася Польща. Як МЗС цієї країни, так і президент Броніслав Коморовський закликали європейських політиків не бойкотувати Євро-2012.