«На сьогоднішній день вже відпрацьований законопроект про безпечність та якість харчових продуктів, який передбачає координацію дій органі влади, суттєве посилення відповідальності за виробництво неякісних продуктів харчування», – зазначив Іван Бісюк.
Він підкреслив, що сьогодні згідно з діючим законодавством за виробництво неякісних продуктів, які викликають отруєння без смертельних випадків, передбачається невеликий штраф – всього декілька неоподаткованих мінімумів:
«У новому законопроекті за це передбачена кримінальна відповідальність з позбавленням волі. Ви розумієте, що людина може один раз вжити і залишитися інвалідом на все життя. Тому за такі порушення необхідно нести відповідальність. Це краще, ніж контролювати зі всіх сторін і накладати штраф в розмірі 17 чи 36 гривень. Краще прописати це в законодавстві, для того, щоб виробник розумів: у разі таких випадків покарання буде надзвичайно суворим, а відтак, кожна людина має право вимагати від виробника відповідних компенсацій за своє здоров’я», – заявив Бісюк.
Він наголосив, що в цьому контексті йдеться не тільки про прийняття закону про безпечність і якість харчових продуктів, а мова йде про внесення змін аж до 12 законів України.
Керівник Служби підкреслив, що законопроект погоджений зі всіма зацікавленими міністерствами та відомствами. За його словами, передбачається, що він вступить в дію через 6 місяців після прийняття.
Голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби висловив сподівання, що парламент прийме законопроект у першому читанні ще до початку літних канікул.
Як повідомлялося раніше, в Україні для позначення якісних вітчизняних продуктів придумали нове маркування. На початку цього року повідомлялося, що уряд ухвалив рішення про утворення моделі продовольчого контролю за зразками Євросоюзу.