Рішення КС змусить кандидатів змінити тактику проведення виборчої кампанії

10 Квітня 2012, 17:10

«Я не бачу тут явного інтересу ні з боку влади, ні з боку опозиції. На мою думку, це просто змінить тактику організації проведення виборчої кампанії», – заявив Коліушко.

«Якщо у зв’язку з цим опозиція перенесе на тиждень оприлюднення єдиного списку – це буде зрозуміло. Якщо вона узагалі ні про що не домовиться – це буде абсолютно неадекватна реакція. Надіюся, у нас суспільно відповідальна опозиція. Яка зробить усе, щоб максимально ефективно виступити на виборах», – сказав експерт.

Він нагадав, що позиція КС була відомою на момент прийняття нинішньої редакції Закону про вибори, оскільки у 1998 році КС розглядав і приймав рішення за таким же поданням, як і зараз. Тоді КС також визнав неконституційним можливість одночасного балотування в одномандатному та мажоритарному округах. «Тепер КС вчинив послідовно, фактично підтвердивши ту саму правову позицію, яку мав 14 років тому. З правової точки зору тут питань ніби не виникає», – пояснив Коліушко.

На його думку, рішення КС викликало обурення у опозиції тому, що владою були порушені політичні домовленості не чіпати нинішню редакцію Закону про вибори.

«Очевидно, фракції про це (неконституційність Закону про вибори – Ред.) говорили, ідучи на прийняття закону, який суперечить рішенню КС. Я думаю, що ця домовленість стосувалася того, що вони свідомо пішли на цей варіант (підтримавши закон – ред.), сподіваючись, що ніхто не оскаржуватиме його у КС», – сказав експерт. 

Він підкреслив, що в законодавстві не існує механізмів відкликання голосів за закони, тому заяви опозиції відкликати голоси за Закон про вибори є голослівними. «Немає процедури відкликання голосів. Закон прийнято і все», – сказав експерт.

Він підкреслив, що рішення КС набуває чинності з моменту його оприлюднення. «Навіть якщо ВР не внесе зміни в закон до виборів, він все рівно повинен діяти з урахуванням рішення Конституційного суду», – додав політолог. 

Як повідомлялося раніше, на думку політолога Володимира Фесенка, рішення КС «вдарить» по опозиції. Але не смертельно.

Нагадаємо, Конституційний суд визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, яким допускається одночасне висунення кандидатів у депутати за списком партій та в одномандатних округах.

За словами заступника керівника фракції «БЮТ-«Батьківщина» Сергія Соболєва, рішення КС уповільнить оголошення виборчого списку опозиції.