Лідерка опозиції Південної Осетії перебуває в лікарні у важкому стані

10 Лютого 2012, 07:43

"Її стан важкий, але вона перебуває у свідомості. Джіоєва скаржиться на біль у всьому тілі", – повідомив медик. Поруч з нею знаходиться її чоловік.

Раніше повідомлялося, що попередньо Джіоєвій поставили діагноз "інсульт головного мозку, геміпарез зліва".

При цьому лікар негативно відповів на питання, чи є травми на тілі Джіоєвої. "Травм немає", – сказав він.

Нагадаємо, напередодні до штабу Джіоєвої у Цхінвалі прибули слідчі для вручення повістки в прокуратуру для дачі свідчень у кримінальній справі, порушеній у вересні минулого року в зв'язку зі спробою державного перевороту в республіці.

Виконуючий обов'язки генерального прокурора Південній Осетії Георгій Кабулов розповів, що Джіоєва відмовилася спілкуватися зі слідчим, посилаючись на те, що в п'ятницю, 10 лютого, вона вступає на посаду президента. За версією Кабулова, під час розмови Джіоєвій стало погано, і слідчий викликав наряд міліції та швидку допомогу.

Разом з тим, соратники Джіоєвої стверджують, що співробітники південноосетинських силових структур взяли штаб кандидата в президенти штурмом, при цьому саму Джіоєву вдарили прикладом автомата по голові.

"Під час штурму Аллу Олексіївну один з силовиків вдарив сильно прикладом по голові, і вона відразу ж втратила свідомість", – розповіла представник штабу Джіоєвої Фатіма Кокоєва і додала, що штаб Джіоєвої намір звернутися в зв'язку з подією до світової спільноти.

Ще одна соратниця Джіоєвої Елліна Марзоєва у свою чергу розповіла, що "більшість чоловіків, які були в штабі, заарештовані. Їх відвезли в невідомому напрямку. Тут в основному жінки".

Як повідомлялося, 27 листопада 2011 року в Південній Осетії пройшов другий тур президентських виборів, в який вийшли глава МНС республіки Анатолій Бібілов і екс-міністр освіти Алла Джіоєва.

За підсумками голосування ЦВК повідомив про перемогу Джіоєвої. Однак Верховний суд республіки скасував результати виборів.

Не погодившись з цим рішенням, Джіоєва оголосила себе обраним президентом, її прихильники зайняли центральну площу Цхінвалі.

9 грудня чинний тоді президент Південної Осетії Едуард Кокойти і Джіоєва досягли угоди по врегулюванню ситуації в країні.

Але 18 січня 2012 Джіоєва повідомила, що відкликає свій підпис під угодою, оскільки влада порушує досягнуті домовленості. Вона також заявила, що не братиме участі в нових виборах глави республіки і зажадала передати їй владу як законно обраному президентові.

Пізніше вона призначила на 10 лютого власну інавгурацію на посаду глави Південної Осетії.

Виконуючий обов'язки президента Південної Осетії Вадим Бровцев заявив, що подібні наміри Джіоєвої "явно суперечать рішенням як парламенту, так і інших органів державної влади".

Президентські вибори в Південній Осетії були призначені на 25 березня.