Влада і опозиція Південної Осетії досягли згоди

10 Грудня 2011, 10:05

"Я вважаю, що це перемога діючої влади, що нам вдалося уникнути кровопролиття, і, прямо кажучи, ми впоралися з "помаранчевою революцією" і утримали свій народ від неправильних рішень", – сказав Кокойти.

Він зазначив, що і надалі не допустить приходу до влади в Південній Осетії кримінальних структур, якими б вони політичними силами не прикривалися.

Кокойти висловив подяку силовим структурам республіки, які, за його словами, вірно стояли на сторожі закону і конституції. "Саме вони (силовики республіки – Ред.) виявилися мудрішими і холоднокровнішими, ніж багато політиків, які рвалися до влади", – сказав президент Південної Осетії.

Увечері в п'ятницю, 9 грудня, переговори між президентом Південної Осетії Кокойти і лідером опозиції Аллою Джіоєвою завершилися підписанням угоди.

Згідно з документом, Кокойти в суботу повинен подати у відставку. До 25 березня 2012 виконувати обов'язки президента Південної Осетії буде прем'єр-міністр Вадим Бровцев.

"Гарантом виконання всіх пунктів угоди виступає російська сторона в особі представника адміністрації президента Росії Сергія Винокурова. Усі пункти угоди повинні бути виконані завтра до 12:00", – повідомила Джіоєва.

В угоді зазначено, що Джіоєвій нададуть можливість брати участь у президентських виборах 25 березня. При цьому Джіоєва повідомила, що вона ще не вирішила, чи братиме участь у виборах. Раніше вона заявляла, що не братиме участь у виборах.

Нагадаємо, 27 листопада в Південній Осетії пройшов другий тур виборів президента, в який вийшли глава МНС республіки Анатолій Бібілов і екс-міністр освіти Алла Джіоєва. ЦВК за підсумками голосування повідомив, що з перевагою в 16% голосів перемогла Джіоєва.

Після цього до Верховного суду Південної Осетії надійшла скарга від партії "Єдність", яка представляє інтереси Бібілова, на серйозні порушення, допущені прихильниками Джіоєвої. 29 листопада, розглянувши скаргу, суд визнав вибори недійсними. У той же день парламент призначив повторні вибори президента на 25 березня.

Джіоєва 30 листопада оголосила себе обраним президентом Південної Осетії і своїм першим рішенням у цій якості сформувала держраду. Її прихильники оголосили, що інавгурація відбудеться 10 грудня, проте вчора Джіоєва заявила, що вона не відбудеться.

6 грудня Верховна суд, розглянувши скаргу Джіоєвої, залишив у силі попереднє рішення про визнання недійсними результатів виборів президента республіки.