Опозиціонерка Джіоєва проголосила себе президентом Південної Осетії

30 Листопада 2011, 08:29

Як стало відомо, Джіоєва оприлюднила звернення до народу і органів влади республіки, в якому оголошує себе обраним президентом.

Джіоєва заявила, що, будучи обраним президентом, керуючись Конституцією республіки і виходячи з ситуації, що склалася, вона підписала свій перший указ про формування державної ради, повноваження якої будуть діяти до формування виконавчих органів влади республіки. Вона також зазначила, що звертається до керівництва республіки з проханням прийняти її рішення.

"Ігноруючи волевиявлення народу, керівництво Південної Осетії своїми неконституційними діями поставила себе поза законом, оголосивши вибори недійсними. І це (проголошення себе президентом) було єдино правильним рішенням з мого боку", – підкреслила Джіоєва.

Генеральна прокуратура Південної Осетії називає дії Джіоєвої незаконними і порівнює їх з "кольоровою революцією", обіцяючи при цьому "вжити заходи".

Однак сама Джіоєва не вважає, що її дії є "кольоровою революцією". "Що їм залишається робити, окрім того як говорити про "кольорові революції"? Який натяк є на "кольорову революцію?"- заявила опозиціонерка в ефірі "Комерсант FM".

Напередодні Джіоєва заявила про свій намір відстоювати перемогу у другому турі виборів і закликала керівництво Південної Осетії визнати підсумки голосування.

Нагадаємо, Верховний суд Південної Осетії скасував результати виборів президента, на яких, за даними ЦВК, опозиціонерка Алла Джіоєва перемогла Анатолія Бібілова, якого підтримує Москва.

Суд самопроголошеної республіки пославсяна порушення, нібито допущені прихильниками екс-міністра освіти Джіоєвої.

У вівторок ввечері парламент самопрозглашенной республіки призначив перевибори на 25 березня 2012 року.

Президент Південної Осетії Едуард Кокойти заявив, що в перевиборах Джіоєва брати участь не зможе.

Глава Верховного суду Ацамаз Біченов, проте, сказав, що рішення про участь або неучасть Джіоєвої у перевиборах повинна прийняти Центральна виборча комісія.