Азаров витратить з бюджету 650 млн на вирощування овочів

15 Листопада 2011, 10:44

Зараз у населення сконцентровано близько 90% виробництва овочів (6,8-7,1 млн тонн), при цьому до 30% вирощеної продукції через відсутність овочесховищ і переробних потужностей втрачається під час зберігання.

30% овочів, реалізованих через мережу роздрібної торгівлі, імпортується, тоді як обсяг виробництва власної продукції неможливо збільшити через відсутність прямої фінансової допомоги на овочівництво, незадовільне інвестування в будівництво овочесховищ, низький рівень агротехнологій і незадовільне зберігання.

У документі вказано на необхідність будівництва в Україні нових овочесховищ загальною ємністю до 2 млн тонн.

Метою цієї концепції є нарощування виробництва високоякісної овочевої продукції в 2015 році до 10 млн тонн, зменшення витрат і часу на зберігання продукції, зменшення частки імпорту, економія земельних ресурсів.

Відповідно до концепції, планується довести обсяг експорту вітчизняних овочів до 2,5 млн тонн, а продукції переробної галузі – до 3 млн тонн; здійснити будівництво нових тепличних комплексів, сучасних овочесховищ і підприємств з переробки овочів; забезпечити в повному обсязі населення високоякісною й доступною за ціною овочевою продукцією; забезпечити переробну промисловість високоякісною овочевою сировиною в повному обсязі й асортименті.

З боку держави має гарантуватися підтримка суб'єктів господарювання в овочівництві й переробці, сприяння вертикальній інтеграції підприємств, а також першочергове надання земель для будівництва овочесховищ і теплиць.

Орієнтовне фінансування розвиток овочівництва й переробної промисловості до 2015 року становить 30,8 млрд гривень, з яких 650 млн гривень – з державного бюджету й 150 млн гривень – з місцевих бюджетів.

Кабмін доручив Міністерству аграрної політики й продовольства разом з іншими зацікавленими відомствами й Національною академією аграрних наук протягом 6 місяців розробити з урахуванням положень цієї концепції й подати на розгляд уряду проект змін у Державну цільову програму розвитку українського села на період до 2015 року.

Як повідомляло агентство, Мінагрополітики констатує зниження цін на овочі на 25-47% у сезоні 2011 року порівняно з попереднім.

Водночас, у жовтні експерти зафіксували зростання цін на овощі, після шести місяців постійного зниження. За два тижні плодоовочевий кошик подорожчав майже на 14%.

Нагадаємо, навесні спостеріглося подорожчання овочів «борщового набору» 93% – до рекордного за всю історію України рівня.

В результаті, уряд доручив профільним міністерства та міській владі терміново побудувати овочесховища та оптові продовольчі ринки.