На листопад влада підготувала українцям низку нововведень

1 Листопада 2011, 09:18

Так, 1 листопада 2011 року набирає чинності закон, згідно з яким у кілька разів збільшується судовий збір. Так, якщо до кінця жовтня подання цивільного позову немайнового характеру коштував 17 грн державного мита, то з наступного місяця –  98,5 грн.  Майновий позов, вартість якого раніше коливався в діапазоні від 51 до 1700 грн (залежно від претензії), в листопаді обійдеться в суму до 2955 грн.Оскарження дій чи бездіяльності органів влади (зокрема, відмови у призначенні пенсій, надбавок, несплаті законних пільг) дорожчає з 3,4 грн до 29,94 грн. Для суб’єктів господарювання (які в жовтні за звернення до господарського суду сплачували державне мито від 102 до 25 500 грн) з 1 листопада пошук справедливості коштуватиме від 1475 до 59 100 грн. Позов немайнового характеру зросте в ціні більш ніж удесятеро – до 985 грн.

Також з 1 листопада набере чинності закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів". Так, до Кримінального кодексу внесено зміни, згідно з якими навмисне виготовлення фальсифікованих лікарських засобів, а також придбання, перевезення, пересилання або зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, якщо такі дії створили загрозу для життя людини або вчинені у великих розмірах, карається штрафом від 1000 до 2000 тисяч неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян або обмеженням волі строком до 3 років. Ті самі дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини і обладнання для їх виготовлення. Вищевказані дії, які спричинили смерть людини або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини, обладнання для їх виготовлення, і майна.

Водночас, з 1 листопада у залізничних касах введуть повагонний продаж квитків. Це означає, що реалізація місць починається з одного вагона кожного типу (СВ, купейний, плацкартний). У випадку, якщо у вагоні одного типу залишиться менше 9 місць, відкривається для продажу наступний вагон цього типу. Такі нововведення, на думку залізничників, дозволять послідовно і рівномірно заповнювати вагони потяга для оперативного регулювання схем потягів, щоб ефективно використовувати існуючий вагонний парк. Незадіяні вагони потяга буде відчеплено і введено до складу потягів, на які буде існувати підвищений попит.

Також, згідно з наказом “Укрзалізниці”, з 1 листопада 2011 року годинні тарифні ставки і посадові оклади залізничників підвищаться на 3,5%. З підвищенням годинних тарифних ставок та посадових окладів заробітна плата працівників звичайної діяльності у листопаді складе близько 3500 грн., мінімальна тарифна ставка робітника 1 розряду складе 1220 грн.

Національна комісія з регулювання ринку комунальних послуг ухвалила рішення про підвищення тарифів на теплоенергію для бюджетних установ та інших споживачів, крім населення, з 1 листопада 2011 року. Так, найбільше зростання цін на теплопостачання відбудеться на Черкащині, де державні установи та юридичні особи – споживачі ТОВ "Смілаенергоінвест" – сплачуватимуть, відповідно, на 53,15% та 51,40% більше. У Сумській області тариф на тепло для бюджетних клієнтів ТОВ "Тепло" також суттєво збільшується: у місті Білопілля на 34,88%, у смт. Ульянівка – на 47,32%, у смт.Жовтнева – на 30,88%. Державні установи, що отримують теплоенергію від КП "Теплогарант", сплачуватимуть на 32,92% більше. На Харківщині зростання тарифу для бюджетних споживачів Красноградського підприємства теплових мереж збільшиться на 31,09%. У Херсонській області зростання цін на тепло для бюджетних установ та юридичних осіб – клієнтів Новокаховського управління комунального господарства – становитиме, відповідно, 29,95% та 30,10%. Споживачі КП "Каховтеплокомуненерго" платитимуть, відповідно, на 25,34% та 25,33% більше.

З 1 листопада стартує реєстрація на пробне зовнішнє незалежне оцінювання. Триватиме вона місяць. Саме ж пробне тестування проведуть 24 та 31 березня наступного року. Ціна пробного тестування залишилася на рівні минулого року: 84 гривні.

На пробному тестуванні абітурієнти отримають такі ж екзаменаційні зошити, як і під час зовнішнього незалежного оцінювання. Спробувати свої сили можна з восьми предметів. При реєстрації на пробне тестуванння треба заповнити анкету, роздрукувати інформаційний бланк та оплатити за квитанцією 84 гривні за однин предмет. Квитанцію потрібно зберігати, адже умовою перепустки в пункт пробного тестування буде саме ця квитанція. Якщо учень з поважних причин не зміг з’явитися на пробне тестування, то протягом трьох днів зможе забрати зошити з тестами та потренуватися вдома.