Українська влада оголосила війну громадянам країни

7 Вересня 2011, 15:26

Символічний початок цьому процесу, якщо не враховувати переслідування активістів Податкового майдану, влада дала на батьківщині президента Віктора Януковича, у день похорону колишнього прем’єр-міністра Криму Василя Джарти – 18 липня.

Тоді донецька міліція затримала кількох пенсіонерок, які вишикувалися вздовж траси, де проїжджав Янукович, і намагалися продемонструвати своє ставлення до нього. Зокрема,  напнувши чорні хустки, пенсіонерки намагалися вказати Януковичу дорогу на цвинтар в Макіївці, піднявши транспарант із словами «Туди вам і дорога».

Міліція аргументувала затримання жінок образливим для Віктора Януковича змістом транспаранту.

Водночас, поблизу тієї ж дороги, за відеозйомку проїзду президентського кортежу, міліція без пояснень затримала кореспондентів трьох сайтів – «НГО», «Кордон» і «Агентства журналістських розслідувань», а також голову Донецької обласної громадської організації «Союз ошуканих вкладників». Вже у відділку, куди затриманих доправили для «встановлення осіб», їм пояснили, що вони нібито «виглядали підозріло» і були схожі на зловмисників, що хочуть скоїти замах на президента.

Менше ніж за місяць, 24 серпня, у День Незалежності України, але вже у Києві, за власні переконання до буцегарні потрапила пенсіонерка Галина Швидка, яка після покладення вінків з написами «Тарасу Шевченку від президента Віктора Януковича» і «Тарасу Шевченку від громадян України» главою держави до пам’ятника Шевченку, відрізала стрічку з ім'ям Януковича з одного з них.

Швидка заявила, що Янукович «дуже себе любить», і, будучи громадянином України, йому слід задовольнятися тим вінком, який покладено від імені всього народу. Це було зафіксовано міліцейською відеокамерою.

Затримання пенсіонерки у МВС пояснили, що окрім відрізання стрічки, Швидка ще й вигукувала образи на адресу Януковича. 30 серпня Шевченківський райсуд Києва засудив пенсіонерку до позбавлення волі на 10 діб.

Крім пенсіонерів влада також вирішила помститися й футбольним фанатам, які, 7 серпня під час під час матчу «Динамо» – «Карпати», продемонстрували своє ставлення до Януковича, скандуючи гасло: «Спасибо жителям Донбасса…». Відеоролик такого «виступу» вболівальників згодом став хітом на відеохостингу YouTube.

29 серпня міліція прямо на вулиці затримала вболівальника київського «Динамо» Андрія Кориновського і тривалий час допитувала у Печерському райуправлінні МВС. Тим часом 300 товаришів затриманого пікетували міліцейський відділок.

Офіційно міліція заявила, що Кориновський є підозрюваним у порушеній кримінальній справі за фактом побиття вболівальниками працівника стадіону Андрія Саламатова, який намагався зірвати банер із зображенням Романа Шухевича під час матчу з львівськими «Карпатами». Cправа порушена за ч. 1 ст. 296 КК (хуліганство). До Кориновського застосовано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

Втім самі вболівальники вважають, що дійсною причиною порушення кримінальної справи і переслідування їхнього товариша, насправді стало саме скандування «подяки» мешканцям Донбасу…

Підтвердженням цього може слугувати подальший перебіг подій, які розгорнулися навколо цієї ж «подяки».

Так, 6 вересня до офісу компанії Prostoprint та futbolka.ua, які виготовляли і реалізували футболки з написом «Спасибо жителям Донбасса…» увірвалися представники УБОЗ для проведення обшуку.

Згодом у столичній міліції пояснили, що обшук офісу компанії Prostoprint відбувався в межах розслідування кримінальної справи, порушеної за підробкою сувенірної продукції до Євро-2012. Проте, з якого часу і чому справами про контрафактну продукцію почали опікуватися борці з організованою злочинністю, в міліції так і не пояснили.

У зв’язку з цим, власник компанії Prostoprint та futbolka.uа Денис Олєйніков звернувся до Віктора Януковича з відкритим листом.

Підприємець, дав зрозуміти, що завдяки балакучості міліціонерів, йому відомо про замовний характер розгрому офісу.

«Я звертаюся до Вас як до все ще гаранта Конституції в надії на законність і правосуддя – це все, чого ми хочемо, оскільки за законом і справедливістю вся ця «справа» розсиплеться як картковий будиночок, а виконавці як мінімум позбудуться погон», – написав підприємець

За словами Олейнікова, його родину переслідують підлеглі Януковича.

«Ми можемо це довести і отримати притулок в Європі або США», – наголосив підприємець.

Але, схоже, влада поки не задумується над своїм міжнародним іміджем.