Грищенко запевнив, що зібраних на Чорнобиль грошей вистачить

12 Липня 2011, 19:01

«Остаточно прийняті політичні рішення, які дозволяють нам з певністю говорити, що питання збору коштів на побудову «Укриття» вирішене», – цитує Грищенка прес-служба президента.

За його словами, після такого принципового рішення бюджет чорнобильських фондів («Укриття» та Рахунок ядерної безпеки) стане бездефіцитним, і це дає можливість розпочати повномасштабну реалізацію чорнобильських проектів і завершити цю роботу до 2015 року.

«Для нас важливо те, що вже зараз, цього року можна розпочинати роботи з будівництва дуже важливого інженерного проекту «Укриття», який убезпечить Київ, Україну, весь світ від можливих ризиків, пов’язаних з наслідками Чорнобильської катастрофи», – наголосив Грищенко.

Водночас міністр додав, що залишається ще низка питань, які потребують технічного дооформлення.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив, що Міністерство закордонних справ упевнене в продовженні надходжень коштів на чорнобильські проекти.

Президент Віктор Янукович вважає, що завдяки зібраним на донорській конференції коштам Україна отримала можливість побудови укриття над четвертим енергоблоком ЧАЕС до 2015 року.

Глава держави нагадав, що під час донорської конференції була зібрана основна сума – близько 550 млн. євро.

Крім того, 20 квітня прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає справою честі прозоре та ефективне використання коштів, зібраних на чорнобильські проекти.

Раніше, джерела в адміністрації президента заявили, що незважаючи на запевнення в безпрецедентність зібраної на конференції суми, Україна розраховувала отримати набагато більшу суму – 690 млн євро.

Ще раніше глава МНС Віктор Балога повідомив, що під час конференції Україна розраховує зібрати кошти, які б покрили дефіцит у 740 млн євро, необхідних для перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

Тим часом, незалежні експерти стверджують, що без урахування корупції чиновників, причетних до ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, щороку з Чорнобильської зони викрадають більше $20 млн.