Генпрокуратура відмовилася дивитися кіно від адвокатів Кучми

8 Червня 2011, 16:01

Про це сказано в повідомленні адвокатів.

Відповідно до його, причиною незаконної, на думку адвокатів, відмови стало те, що досудове слідство в справі завершено, у зв'язку із чим не можуть проводитися слідчі дії та збиратися докази.

"Досудове слідство не закінчено, оскільки згідно зі ст. 212 КПК України досудове слідство закінчується або складанням обвинувального висновку, або, зокрема, закриттям кримінальної справи. А до цього моменту в слідчого немає жодних процесуальних перешкод для проведення додаткових слідчих дій і збору доказів, які обвинувачують або виправдують особу", – сказано в повідомленні.

Крім цього, адвокати Кучми зазначають, що слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури Олександр Деркач і начальник відділу нагляду за розслідуваннями кримінальних справ відомства Іван Бабенко не надають їм можливості ознайомитися з низкою постанов і так створюють перешкоди в реалізації права екс-президента на захист і оскарження наступних незаконних постанов.

Зокрема, на думку захисників Кучми, це стосується відмови в залученні іноземних експертів-фахівців для проведення фоноскопічних експертиз у справі їх підзахисного, а також відмови в задоволенні клопотання про скасування запобіжного заходу.

Нагадаємо, у травні адвокати Кучми просили Генпрокуратуру залучити до матеріалів справи документальний фільм Кончаловського "Битва за Україну".

За даними юристів, цей фільм містить фактичні дані, які мають доказове значення, тому слідчі маюать залучити фільм до матеріалів справи і перевірити ці докази.

Екс-майор Держохорони Миколи Мельниченко збирається подати в суд на російського режисера фільму «Битва за Україну» Андрона Кончаловського за те, що у стрічці подана версія, що оприлюднення плівок – спецоперація американських спецслужб.

Вдова Георгія Гонгадзе Мирослава вважає, що Андрій Кончаловський прагне «відмазати» у своєму фільмі Леоніда Кучму.

Генпрокуратура відмовилася, незважаючи на прохання адвокатів Кучми, залучити іноземних експертів до перевірки записів колишнього співробітника президентської охорони Миколи Мельниченка.

21 березня вона порушила справу проти Кучми за підозрою в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і незаконних діях відносно журналіста Олексія Подольського.