Низка країн традиційно скасувала візи для українців на літо

7 Червня 2011, 18:34

З колишніх югославських республік для України тимчасово скасували візовий режим Македонія (до 30 діб), Хорватія – з 1 квітня до 31 жовтня (до 90 діб), Боснія і Герцеговина.

З 1 червня до 31 жовтня українці вже кілька років можуть без віз їздити до Албанії. Крім того, вільно можна поїхати до Чорногорії, але не довше, ніж на 90 діб.

Також терміном до 90 діб українці можуть з’їздити в Ізраїль, Намібію та Парагвай. На 30 діб – Малайзія, Палау, Сейшельські острови (віза оформлюється в аеропорті).

Крім того, без віз віднедавна можна поїхати до Гонконгу (Китай), правда не довше, ніж на 14 діб.

Після розвалу СРСР українці можуть їздити без віз у колишні союзні республіки. Деякі країни, як наприклад Молдова, Грузія, Азербайджан, Вірменія обов’язково при перетині кордону мати при собі закордонний паспорт.

При цьому Казахстан, Киргизстан,Таджикистан обмежили перебування на своїй території до 90 діб.

Українці також вільні поїхати до таких країн, як Монголія, Антигуа і Барбуда, Гренада (лише для туристичних поїздок), Еквадор (до 3 місяців для туристичних поїздок), Нікарагуа.

Країнами, у яких українці можуть оформити візи в аеропорту після прибуття, є – Барбадос, Вануату, Гаїті, Джибуті, Домініка (лише туристична), Домініканська республіка (лише туристична), Єгипет, Туреччина, Кенія, Коморські острови, Маврикій, Мадагаскар, Мальдіви, Сальвадор, Свазиленд.

Наприкінці травня про безвізовий режим для короткострокових поїздок Україна домовилися із Сербією. У квітні угоди про скасування віз і про взаємне визнання документів про вищу освіту підписали Україна та Аргентина.

Пообіцяла зробити все для лібералізації візового режиму для українських громадян також Греція.

Нещодавно Ірландія повідомила, що має намір дозволити українцям в'їзд у країну за короткостроковою візою Великої Британії з 1 липня до кінця жовтня 2012 року.

Україна зараз також працює над виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.