Ціни на овочі пішли вниз

25 Травня 2011, 10:37

Зварити борщ (без урахування вартості м'яса, ціни на яке постійні) теж стало дешевше на 2,1% (20-30 копійок). При цьому зниження цін сталося тільки за рахунок капусти, вартість якої впала за тиждень відразу на 23% (на 2,3-2,5 грн. або до 7-8 грн./кг),-  говорить керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Андрій Ярмак.

Водночас торішня капуста як і раніше дорога – до 16 грн./кг, але вже днями теж повинна подешевшати до рівня свіжої.

Також, за прогнозами Ярмака, в червні покупців чекає дешева полуниця, вирощена на відкритому ґрунті. Річ у тому, що її почнуть прибирати пізніше за звичайне, а урожай очікується на рівні торішнього. Це означає, що є вірогідність стрімкішого, ніж зазвичай, зниження цін на цю ягоду в червні до 17-20 грн. (минулого року мінімально було – 15 грн.), вважає експерт.

Разом з тим, директор інформкомпанії «ПроАгро» Микола Верницький пояснив, що високі ціни на усі овочі цього року затрималися через холодну весну (позначилася на споживанні енергоносіїв для теплиць),  але тепер потрібно чекати стрімкого, в 2-3 рази проти нинішніх, зниження вартості усіх овочів.

Як, наприклад, експерт називає ситуацію з редискою, яка у травні  різко подешевшала з 20 до 2 грн. за кілограм.

«Але все одно цього року овочі будуть дорожчі торішніх приблизно на 10% через інфляцію», – вважає Микола Верницький.

Нагадаємо, 11 травня прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що у травні уряд планує перевірити виконання міністерствами і обладміністраціями доручень щодо створення оптових продовольчих ринків та овочесховищ, у зв’язку з рекордним подорожчанням «борщового набору» (на 93%).