Янукович не радився з ветеранами щодо червоних прапорів

24 Травня 2011, 14:30

Говорячи про ухвалений Радою та підписаний президентом закон про вивішування 9 травня червоного прапора, Гуменюка сказав:  «Я вважаю, що це, м’яко кажучи, нерозумне, непродумане рішення. А якщо об’єктивно, то це провокація, яка точно не піде на користь державності України і українству в цілому».

«Червоний прапор – це прапор смерті, тортур, деспотизму. Він навіть має колір крові, тому не може бути в повазі українства, яке боролось за свою волю. Якщо говорити про відзначення учасників Другої світової війни, то треба було би вивісити прапори всіх народів, які боролися із фашизмом, в тому числі і хай би був червоний прапор. Однак він не був би нав’язаний Україні тією державою, яка завжди вважала її колонією», – додав ветеран.

Окрім цього, голова Всеукраїнського об’єднання ветеранів заявляє, що під час прийняття відповідного рішення Янукович не радився з ветеранами.

«Ні, з нами не радилися. Крім того, ні при Ющенку, ні при Януковичі. І я скажу вам чому, тому що в них свої інтереси. Це не ті президенти, уряд, який би працював на Україну і на українство», – стверджує Гуменюк.

За словами ветерана, рішення про вивішування червоних прапорів не розсварило ветеранів між собою, оскільки у них чимало життєвого досвіду, щоб не піддаватися на провокації.

«Утім, як казала одна канадська активістка, Бога з дияволом не помириш. Тобто комуністична ідеологія ніколи не помириться з ОУН-УПА. Проте наша організація завжди виступала за консолідацію суспільства, незважаючи на кольори прапорів», – зазначив Гуменюк.

Як повідомлялося, президент Віктор Янукович підписав Закон України щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги у п'ятницю, 20 травня.

Водночас депутати Львівська облрада має намір звернутися до Конституційного суду України для оскарження закону про вивішування червоних прапорів 9 травня.
 
Голова фракції Комуністичної партії у Верховній Раді Петро Симоненко заявляв, що правоохоронні органи повинніжорстко контролювати виконання відповідного закону на всій території України. У разі відмови місцевої влади виконати закон Генеральна прокуратура повинна розглянути відповідальність посадових осіб за невиконання вимоги законодавства.

Нагадаємо, 9 травня після офіційних заходів біля Пагорба Слави і Марсового поля у Львові відбулися зіткнення між представниками патріотичних сил і особами, які святкували День перемоги, – представниками партій КПУ, "Родина", "Русское единство" і ветеранами.

За даними міліції, внаслідок бійок у Львові постраждали 14 людей, було затримано 9 осіб. При цьому у ВО «Свобода» заявили, що в лікарню потрапили двоє її членів – один з пораненням від пострілу з травматичного пістолета, другий – зі струсом мозку.