Меркель запевнила, що Україна залишиться транзитером російського газу

16 Лютого 2019, 14:20

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що після введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2" транзит газу через Україну буде збережений. Про це повідомляє The Associated Press.

 

Зокрема, вона відкинула занепокоєння США  про те, що проект послабить стратегічну позицію Європи.

 

Так, Меркель запевнила президента Петра Порошенка на Мюнхенській конференції з питань безпеки, що Україна продовжуватиме бути транзитною країною для російського газу навіть після завершення будівництва трубопроводу.

 

За її словами, Європа також має достатньо терміналів, щоб отримати більше палива СПГ з США, має свій природний газ і має інші варіанти.

 

Крім того, канцлер ФРН додала, що не виступає проти отримання газу з США, але "геостратегічно Європа не вправі переривати відносини з Росією".

 

Раніше представники Європарламенту, Ради ЄС та Єврокомісії погодили проект поправок до газової директиви ЄС щодо проекту "Північний потік-2". 

 

Нагадаємо, 8 лютого видання Sueddeutsche Zeitung повідомило, що  Франція і Німеччина досягли компромісу щодо газової директиви ЄС. Зокрема, однією з пропозицій стало те, що відповідальність за газопроводи з третіми країнами, наприклад з Росією, лежить на країні, де газопровід вперше зустрічається з європейською мережею. Тобто було домовлено про те, що всі рішення щодо "Північного потоку-2" прийматиме ФРН.

 

Раніше глава МЗС Німеччини Гайко Маас заявив, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" з Росії до Німеччини вже не зупинять навіть санкції США.

 

Натомість у Франції заявили про підтримку зміни законодавства ЄС, яка ускладнить будівництво російського газопроводу "Північний потік-2".