У ЄС закликали Україну та Росію провести обмін заручниками до кінця 2018 року

16 Листопада 2018, 12:11

Європейський союз закликав Україну та Росію провести обмін заручниками до кінця 2018 року. Про це повідомляє прес-служба постійного представництва Євросоюзу при ОБСЄ.

 

"ЄС закликає Росію і Україну провести обмін заручниками до кінця 2018 року. Ми вітаємо тверду підтримку цього шляху, висловлену канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Еммануелем Макроном і президентом України Петром Порошенком", – йдеться у повідомленні.

 

Водночас у представництві Євросоюзу наголосили, що Росія порушує мінські угоди і підриває зусилля з врегулювання конфліктів шляхом підтримки так званих "виборів" на окупованому Донбасі.

 

"ЄС повторює необхідність того, що СММ ОБСЄ повинна мати повний та необмежений доступ по всій території України, включаючи Крим, будь-які перешкоди для місії ОБСЄ є абсолютно неприйнятними та порушують мандат СММ", – зазначається в повідомленні.

 

Крім того, у ЄС висловили стурбованість мілітаризацією Керченської протоки, Азовського моря та Кримського півострова, що має негативний вплив на весь Чорноморський регіон та за його межами.

 

Нагадаємо, 15 листопада Третій комітет Генеральної асамблеї ООН підтримав оновлений проект резолюції, що засуджує порушення прав людини РФ в окупованому Криму. 

 

14 листопада перший заступник міністра інформаційної політики, член української делегації в ООН Еміне Джапарова заявила, що до співавторства оновленого проекту резолюції ООН щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму вже приєдналися 35 країн. За її словами, це вперше в історії ООН, коли країна, постійний член Ради безпеки ООН, в резолюціях визначається країною – окупантом і агресором.