У США повідомили, що мають “інструменти” для зупинки будівництва “Північного потоку-2”

14 Листопада 2018, 09:48

Посол США в ЄС Гордон Сондленд повідомив, що Вашингтон має ще багато інструментів для зупинки будівництва російського проекту газопроводу "Північний потік-2". Про це він заявив 13 листопада в Брюсселі.

 

"Ми ще не застосували всі інструменти, які могли б серйозно підірвати або зупинити даний проект", –  наголосив Сондленд.

 

Водночас він сподівається, що "опозиція проекту надасть відповідний вплив". Однак, за його словами, якщо це не вдасться, у президента США Дональда Трампа ще "багато-багато інших інструментів". Сондленд відмовився конкретизувати, про що йдеться.

 

Своєю чергою, канцлер ФРН Ангела Меркель під час своєї промови перед Європарламентом виступила на захист проекту "Північний потік-2". Вона підкреслила, що газ з Росії потрібен як "перехідна сировина в боротьбі зі зміною клімату" – "особливо в такій країні, як Німеччина, яка не збирається використовувати атомну енергію". Меркель також додала, що докладає зусиль, щоб Україна не перестала бути країною транзиту газу.

 

Як повідомлялося, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що газопровід “Північний потік-2” є небезпекою для України, Словаччини і Польщі. 2 жовтня президент Польщі Анджей Дуда та лідер Словаччини Андрій Кіска виступили проти будівництва російського проекту газопроводу "Північний потік-2", а також – підтримали збереження санкцій Європейського союзу проти Росії.

 

Додамо, що 27 березня компанія "Північний потік-2" (Nord Stream-2 AG) отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій вільній економічній зоні. Згодом, 5 квітня, уряд Фінляндії також видав дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" у своїй винятковій економічній зоні. 7 червня уряд Швеції дозволив будівництво російського проекту газопроводу "Північний потік-2" у своїй винятковій економічній зоні. 

 

27 липня 2018 року заступник державного секретаря США з питань енергоресурсів Френсіс Феннон повідомив, що Вашингтон залишається противниками російського проекту газопроводу "Північний потік-2" та іншим проектам, які загрожують статусу України як транзитної держави.