Глава Пентагону повідомив про консультації з союзниками щодо ракетного договору

29 Жовтня 2018, 09:58

 США проводять консультації з європейськими союзниками щодо Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, оскільки країни-члени НАТО закликають Вашингтон спробувати змусити Росію виконувати відповідну угоду, а не виходити з неї. Про це 28 жовтня повідомив міністр оборони США Джим Меттіс.

 

"Ми проводимо консультації з нашими європейськими колегами, я говорив про це напередодні з міністром оборони Німеччини, і я сказав, що консультації продовжуються", – наголосив він.

 

Крім того, глава Пентагону зустрівся з прем'єр-міністром Чехії Андрієм Бабішем, який попередив, що скасування договору може означати повернення до часів "холодної війни".

 

"Це, безумовно, погана новина, ми шкодуємо про це… (Американсько-російські) відносини не ідеальні, ми повертаємося до часів "холодної війни", – заявив чеський прем'єр .

 

Раніше Меттіс зазначив, що міністри країн-членів НАТО будуть зустрічатися в Брюсселі в грудні, і тоді він вже буде мати якийсь "кульмінаційний момент".

 

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп заявив, що США виходять з договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) з Росією. 

 

4 жовтня голова Пентагону Джеймc Меттіс заявив, що розгортання Росією ядерних ракет з порушенням Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності є "неприйнятним", і якщо Москва не повернеться до виконання своїх зобов'язань, Вашингтон повинен буде вживати заходів.

 

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг висловив стурбованість тим, що Росія не дотримується зобов’язань за Договором про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF).