Стали відомі результати референдуму в Македонії щодо зміни назви країни

1 Жовтня 2018, 08:40

У Македонії 30 вересня відбувся референдум стосовно зміни назви країни, для голосування прийшли близько 36,84% виборців, з яких – 91,33% підтримали ідею перейменування. Про це повідомляє Balkan Insight.

 

За даними Виборчої комісії Македонії (DIK), станом на 18:30, за півгодини до закриття дільниць, явка виборців становила 34,09%. Так, керівник DIK Олівер Дерковскі повідомив, що ця цифра базується на 84,83% оброблених даних з усіх виборчих дільниць.

 

Як зазначається, для набуття чинності результатів всенародного голосування, явка на референдумі мала становити не менше 50%. Референдум має статус консультативного і не тягне прямих юридичних наслідків.

 

Згідно з повідомленням, на дільниці для голосування прийшли близько 36,84 відсотків з 1,8 мільйона громадян країни, які мають право голосу. За даними ЦВК, після обробки 88,50 відсотків бюлетенів, 91,33% учасників підтримали ідею перейменування, 5,76 % – висловилися проти.

 

Своєю чергою, прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв назвав референдум "демократичним та вільним".

 

"Сьогодні ми мали успіх у європейській Македонії. Незалежно від бойкоту, організованого керівництвом партії VMRO DPMNE, за деякими винятками я очікую, що більшість проголосували "за", – заявив він.

 

За його словами, якщо це дійсно так, то опозиція має поважати волю більшості, яка проголосувала, і підтримати конституційні зміни, необхідні парламенту для прийняття нової назви – Республіка Північна Македонія.

 

"Якщо ні, альтернативи немає. Нам потрібно буде використати інший демократичний інструмент, а це означає негайне проведення дострокових загальних виборів. Македонія стане членом ЄС та НАТО", – підкреслив Заєв.

 

Крім того, він додав, що питання про перейменування Македонії буде вирішуватися в парламенті країни, і депутати чітко виразять згоду, зважаючи на "успішний" референдум. Так, Заєв назвав референдум "успішним". Підсумок назвала успіхом і головна опозиційна партія VMRO DPMNE.

 

Водночас Міністерство закордонних справ Греції охарактеризували результати голосування як "суперечливі". Греція поважає рішення тих, хто проголосував, і закликає сторони до "розсудливості", щоб "зберегти динаміку угоди".

 

Нагадаємо, 27 лютого у столиці Македонії Скоп’є кілька тисяч людей вийшли на вулиці щоб висловити протест проти можливої зміни назви країни.  Протестувальники вимагали припинити переговори і вигукували "Хай живе Македонія" і тримали в руках македонський прапор.

 

Раніше повідомлялось, прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв повідомив, що за підсумками Балканського саміту обрали чотири варіанти назви країни. За його словами, це може бути Республіка Північна Македонія, Республіка Верхня Македонія, Республіка Вардарська Македонія та Республіка Македонія (Скоп'є)