“Ситуація надзвичайно небезпечна”. Волкер прокоментував дії РФ в Азовському морі

28 Серпня 2018, 12:21

Спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки з питань України Курт Волкер заявив, що після анексії Криму ситуація в Азовскому морі є "надзвичайно небезпечною". Про це йдеться в  інтерв'ю Голосу Америки.

 

За його словами, Москва має власну юридичну інтерпретацію про те, що відбувається в Азовському морі.

 

"Вони (Росія) вважають, що володіють територіальними водами і повинні захищати міст, який побудований в Крим. Інша частина світу розглядає це, як українські прибережні та міжнародні води, і стурбована посиленням військово-морської присутності та зростанням його агресивності в Азовському морі", – зауважив спецпредставник Держдепу.

 

Водночас, як відзначив Волкер, "це не означає, що Росія готується до агресії, хоча ми завжди повинні бути до цього готові".

 

У свою чергу, якщо РФ вирішить піти на ескалацію, реакція Заходу "буде такою ж, як і раніше: підтримка України санкціями проти Росії і закриття прогалин в обороні країни".

 

Раніше заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила, що Україна не буде розривати угоду з Росією щодо співпраці в Азовському морі. 

 

Нагадаємо, речник Держприкордонслужби України Олег Слободян заявив, що огляд Росією суден в Азовському морі є політичним та економічним тиском на Україну.

 

17 липня Президент України Петро Порошенко доручив керівництву Збройних Сил України вжити заходів у зв'язку з незаконними зупинками і оглядами українських та іноземних суден, що йдуть в порти Азовського моря.

 

Додамо, що 6 липня Порошенко повідомив, що Росія значно наростила військову присутність в окупованому Криму та посилила флот новітньою технікою й озброєнням.

 

Як повідомлялось,Порошенко під час виступу перед початком багатонаціональних міжнародних навчань "Сі Бриз-2018" заявив, що не виключає, що Російска Федерація може здійснити військові атаки на Маріуполь.