У РФ політв’язень Зейтуллаєв відмовився дати свідчення проти фігуранта справи “Хізб ут-Тахрір”

25 Липня 2018, 14:53

У Росії незаконно засуджений кримськотатарський активіст Руслан Зейтуллаєв відмовився дати свідчення працівникам російської ФСБ проти Енвера Сейтосманова, фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір". Про це повідомив  журналіст Антон Наумлюк на своїй сторінці в Facebook.

 

"Руслан Зейтуллаєв, засуджений на 15 років позбавлення волі у справі "севастопольської групи Хізб ут-Тахрір", відмовився дати свідчення проти Енвера Сейтосманова, заарештованого в травні 2018 року. Працівники ФСБ відвідали Зейтуллаєва в Славутський колонії в Башкортостані і зажадали від нього свідчень проти Сейтосманова, погрожуючи в разі відмови порушити проти самого Зейтуллаєва кримінальну справу за недачу показань", – йдеться в повідмоленні.

 

Натомість Зейтуллаєв відмовився, пославшись на 51 статтю Конституції РФ.

 

"Були запрошені поняті, які зафіксували відмову, протокол Зейтуллаєв також відмовився підписувати. Ніякого адвоката при цьому не було, працівники ФСБ були місцеві, які виконували доручення кримських колег", – зазначається в повідомленні.

 

Нагадаємо, у вересні 2016 Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Руслана Зейтуллаєва до семи років позбавлення волі, визнавши винним за частиною 2 статті 205.5 КК (участь в діяльності терористичної організації). В кінці 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок Зейтуллаєву і відправив справу на перегляд. Вирок стосовно трьох інших фігурантів кримінальної справи суд підтвердив.

 

26 квітня 2017 року суд засудив Руслана Зейтуллаєва до 12 років колонії суворого режиму за обвинуваченням в організації в Криму осередку «Хізб ут-Тахрір». Ця організація визнана терористичною і заборонена в Росії. Москва насаджує цю заборону і в окупованому українському Криму. 27 липня Верховний суд РФ розглянув апеляційні скарги захисників і прокурорів і збільшив йому покарання з 12 до 15 років позбавлення волі. У вересні його етапували до виправної колонії в російській Республіці Башкортостан. 

 

 

Як повідомлялося, 10 травня в окупованому Криму російські силовики провели обшуки в будинку кримських татар, унаслідок чого двох братів Ернеста та Енвера Сейтосманових затримали. Згодом Ернеса Сейтосманова відпустили, а  Енверу Сейтосманову Ленінський райсуд Севастополя обрав запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці.