“Гібридна війна РФ проти України”. Що відомо про обшуки в “РИА Новости Украина”

16 Травня 2018, 11:56

У Києві Служба безпеки України 15 травня прийшла з обшуками до редакції та прес-центру незаконно діючого в Україні російського агентство міжнародної інформації "РИА Новости Украина". Крім того, правоохоронці провели обшуки за адресами проживання осіб, які організовували та забезпечували протиправну діяльність відповідного медіа ресурсу. У ході слідчих дій був затриманий керівник російського пропагандистського ЗМІ Кирило Вишинський.

 

Тиждень.ua зібрав усю інформацію щодо обшуків у "РИА Новости Украина" та затримання керівника зазначеного ЗМІ, яка відома на даний момент.

 

 


 

Обшуки та їх причини

 

Працівники СБУ спільно з Прокуратурою Автономної Республіки Криму розкрили діяльність мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Зокрема, правоохоронці встановили, що вони використовувались РФ у рамках гібридної інформаційної війни проти України.

 

Так, прокуратура спільно зі спецслужбою провели обшуки в п'яти приміщеннях "РИА Новости Украина", а також у осіб, причетних до діяльності російського видання.  У СБУ заявили, що два обшуки проходили в офісах, а три – за домашніми адресами. Зокрема, слідчі дії провели в керівника"РИА Новости Украина" Кирила Вишинського та кореспондента ЗМІ Людмили Лисенко. 

 

"Ми спільно з прокуратурою проводимо п'ять санкціонованих обшуків. Служба безпеки України викрила та задокументувала факти використання країною-агресором вітчизняних і російських журналістів для проведення підривної інформаційної діяльності проти нашої країни", – заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

 

Зазначається, що до справи вже залучено два десятки осіб у статусі свідків.

 

Водночас генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що слідство має докази виконання проплачених антиукраїнських атак російською пропагандистською структурою "РИА Новости Украина".

 

"Прокуратура АР Крим і СБУ сьогодні (15 травня – Ред.) перейшли до активної фази знешкодження антиукраїнської діяльності чергової російської медіа структури. Після заборони нащадків Геббельса з Рашатудей російські державні пропагандони відкрили в Києві "РИА новости Украина".  Слідство має докази виконання добре проплачених антиукраїнських атак цією структурою, участі громадян України (які одночасно отримали громадянство РФ) в цій дезінформаційній війні. Дії даних осіб підпадають під ознаки статті 111 КК – державна зрада", – наголосив глава ГПУ.

 

 

Крім того, у ГПУ повідомили, що в ході проведення обшуків вже виявлено значний обсяг доказової інформації, який підтверджує протиправну діяльність зазначеного ЗМІ.

 

 

"Слідством встановлено, що "Федеральное государственное унитарное предприятие "Международное информационное агентство "Россия сегодня", з метою проведення підривної діяльності проти України, у 2014 році, без передбаченої Законом України "Про інформаційні агентства" державної реєстрації, створило "Росийское информационное агентство новости Украина", з допомогою якого протягом декількох років український медіа простір наповнювався спотвореною інформацією про події в Україні, в тому числі, всіляко виправдовувалась окупація півострову Крим Російською Федерацією", – йдеться в повідомленні.

 

 

Зокрема, під час розслідування встановлено, що інформація розміщена на інтернет ресурсі "РИА Новости Украина" містить заклики спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості України, державній та інформаційній безпеці.

 


 

Затримання керівника російського пропагандистського ЗМІ

 

 

СБУ провела обшуки вдома в керівника та журналіста "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, унаслідок чого його затримали. Так, у спецслужбі розповіли, що виявили у Вишинського паспорт громадянина Росії, тобто журналіст мав два громадянства.

 

 

Крім того, правоохоронці  встановили, що навесні 2014 року Вишинський отримав завдання виїхати до Криму, де він взяв особисту участь у пропагандистських акціях, спрямованих на підтримку анексії та "приєднання" півострова до РФ.

 

 

"Саме за цю діяльність він нагороджений держнагородою РФ – медаллю за "повернення" Криму… У Києві він розгорнув діяльність по підтримці ЛНР/ДНР", – наголосили в СБУ.

 

Крім того, працівники української спецслужби встановили, що Вишинський отримував щомісяця отримував 53 тисячі євро від РФ, як зазначається, для проведення підривної діяльності проти України.

 

 

"Кирило Вишинський отримав завдання від російської влади для проведення підривних інформаційних акцій в анексованому Криму, а пізніше – для підтримки "Л/ДНР". За це Вишинський отримав стабільне фінансування, і на сьогоднішній день ми можемо говорити – щомісячно 53 тисячі євро для проведення цієї діяльності. Кошти заходили з РФ у Сербію, із Сербії в Україну, і тут розподілялися Вишинським між структурами і особами, залученими ним до протиправної діяльності", – розповіли в СБУ.

 

 

Згодом правоохоронці повідомили Вишинському про підозру в державній зраді. Так, кримінальне провадження було відкрите за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

 

 

16 травня стало відомо, що запобіжний захід журналісти обиратиме суд у Херсоні. Водночас у Генпрокуратурі наголосили, що наполягатимуть на взятті Вишинського під варту.

 


 

Реакція Росії, США та ОБСЄ

 

Росія

 

 

Заступник глави Міністерства закордонних справ Росії Грігорій Карасін повідомив, що відомство направить Україні ноту протесту у зв'язку зі слідчими діями щодо керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського.

 

"Надіслати ноту тут, звичайно треба буде, але справа не в ноті, а в тому, щоб покарати винних і добитися того, щоб люди, які приймали це рішення, понесли відповідальність. Ось цього будемо добиватися", – заявив Карасін.

 

Крім того, прес-секретар президента Росії Дмітрій Пєсков наголосив, що Москва зробить відповідні заходи в зв'язку з обшуками київського офісу "РИА Новости Украина".

 

 

"Заходи взаємності, безумовно, будуть прийматися, але щоб говорити щось конкретне, потрібно спочатку все-таки отримати більш детальну інформацію. Поки ми лише знаємо, що здійснюються силові дії щодо російських ЗМІ, заходи по обмеженню свободи наших журналістів, бо вони не виходять на зв'язок, і цього достатньо для жорсткого засудження", – додав Пєсков.

 

США

 

 

Представник Державного департаменту США Хізер Нойерт заявила, що Вашингтон розуміє той факт, що Україна захищається від впливу російської пропаганди, але закликає українську владу діяти щодо агентства "РИА Новости Украина" і його керівника Кирила Вишинського відповідно до закону.

 

Водночас у американському відомстві розповіли, що багато партнерів США також стали жертвою пропаганди РФ.

 

"Ми розуміємо, що Україна, як і багато інших країн, стурбована інтенсивною пропагандою. Боже, коли ми розмовляємо з багатьма нашими союзниками і партнерами за кордоном, вони, звісно, стали жертвою і розуміють вплив і охоплення російської пропаганди. Тому ми розуміємо побоювання України з цього приводу. Але в цілому це дуже серйозні дії, які необхідно здійснювати відповідно до закону", – наголосила Нойерт.

 

 

ОБСЄ

 

 

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив стурбованість щодо затримання в Києві керівника російського агентство міжнародної інформації  "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, а також стосовно обшуків.

 

"Я висловлюю серйозне занепокоєння з приводу ранкового рейду в офісах російських медіа в Києві, арешту журналістів і обшуку в квартирах журналістів. Я знову закликаю владу утримуватися від накладання необґрунтованих обмежень на роботу іноземних журналістів, що впливає на вільний потік інформації та свободу ЗМІ", – зауважив він.

 

Зокрема, Дезір нагадав, що відповідно до Гельсінського Заключного акту всі держави-учасниці ОБСЄ взяли на себе зобов'язання сприяти роботі на своїй території журналістів з іншої країни-члена.

 

За його словами, "боротьба з пропагандою не повинна суперечити міжнародним стандартам і не повинна ставати непропорційним втручанням у діяльність ЗМІ".