Злочини проти людяності. У Румунії почали кримінальне розслідування проти колишнього президента та двох прем’єрів

14 Квітня 2018, 19:57

Президент Румунії Клаус Йоганніс затвердив початок кримінального розслідування щодо колишніх керівників країни. Про це йдеться у повідомленні на сайті президента держави.

 

"У п'ятницю, 13 квітня, президент Румунії Клаус Йоганніс передав міністру юстиції заяву про початок кримінального переслідування щодо Йона Ілієску, Петре Романа і Джелу-Войкана Войкулеску – фігурантів кримінальної справи…, пов'язаної зі скоєнням злочинів проти людяності", – йдеться у повідомленні.

 

Згідно з матеріалами слідства, влітку 1990 року Ілієску, Роман і Войкулеску дали згоду на використання збройних сил країни для придушення масових акцій протесту шахтарів, внаслідок чого чотири людини загинуло і близько 1,5 тисячі протестувальників отримали травми та вогнепальні поранення.

 

Окрім цього, раніше розслідування у цій кримінальній справі було призупинено, проте в 2015 році, за рекомендацією Європейського суду з прав людини, його відновили.

 

Варто зазначити, що Ілієску був президентом Румунії у 1990-1996 роках, а також 2000-2004 роках.

 

Зазначимо, що в середині 2017 року посаду глави уряду змушений був залишити екс-прем'єр Сорін Гриндяну. Мотивом відставки тоді послужив скандал навколо урядової постанови про пом'якшення кримінального переслідування стосовно чиновників-корупціонерів.

 

Президент Румунії Клаус Йоганніс поки ніяк не прокоментував відставку прем'єра, однак двома днями раніше він заявив, що "у випадку відставки прем'єра, соціал-демократам необхідно замислитися над питанням, чи в змозі вони взяти на себе відповідальність за керівництво урядом".