США і Польща виступили проти “Північного потоку-2”

27 Січня 2018, 15:26
Сполучені Штати Америки (США) і Польща мають спільну точку зору на проект газопроводу “Північний потік-2” (Nord Stream 2), який підриває безпеку й енергетичну стабільність Європи і дає РФ інструмент політичного тиску. Про це заявив держсекретар США Рекс Тіллерсон під час спільної прес-конференції з главою МЗС Польщі Яцеком Чапутовичем у суботу 27 січня.

 

“Польща і США разом виступають проти Nord Stream 2, який ставить під сумнів загальну безпеку й енергетичну стабільність Європи, даючи Росії ще одне знаряддя політизації енергетики”, – заявив Тіллерсон.

 

Він підкреслив, що цей спротив щодо “Північного потоку-2” є у “спільних стратегічних інтересах”.

 

“Ми глибоко віримо, що Польща, яка разом з усією Європою має засоби для диверсифікації джерел енергопостачання, є дуже важливою (країною) для довгострокової безпеки Європи. Тому ми також підтримуємо ініціативи щодо розвитку інтерконекторів, що дасть можливість досягнути цієї мети”, – підкреслив держсекретар США.

 

У свою чергу Чапутович наголосив, що під час переговорів польська сторона представила американській свій критичний погляд на газопровід “Північний потік-2”, який є “інструментом геополітичного тиску в регіоні”.

 

“Ми проситимемо наших американських союзників про підтримку нашої політики у цьому напрямі”, – заявив глава польської дипломатії.

 

Він зазначив, що Варшава і Вашингтон мають спільний погляд на диверсифікацію джерел енергопостачання в Європі, зокрема і шляхом транспортування до Європи американського скрапленого газу і розвитку енергетичних проектів у рамках проекту “Трьох морів”.

 

Міністри заявили також, що сторони активно працюють над поглибленням військової співпраці, зокрема щодо купівлі Польщею американських зенітно-ракетних комплексів Patriot. Як зауважив Чапутович, польська сторона хоче не лише купити у США військове озброєння, але щоб і польський оборонно-промисловий комплекс міг завдяки цьому модернізовуватися.

 

Нагадаємо, 13 грудня президент Польщі Анджей Дуда на спільному брифінгу з президентом України Петром Порошенком у Харкові заявив, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" несе загрози енергобезпеці ЄС. Президент Польщі також повідомив, що обговорював з Порошенком питання підтримки України шляхом інвестицій, які полягають у будівництві газопроводу-інтерконектора.

 

Як повідомлялось, у листопаді екс-глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Польща заохочує інші країни ЄС, зокрема, Хорватію відмовитися від поставок російського газу.  За його словами, Польща у своєму протистоянні побудові газопроводу "Північний потік-2" заохочує і інші держави. Він підтвердив намір Польщі відмовитися від продовження контракту на постачання російського газу, який закінчується в 2022 році.