В Іспанії Конституційний суд анулював декларацію про незалежність Каталонії

8 Листопада 2017, 16:56

У середу, 8 листопада, Конституційний суд Іспанії скасував односторонню декларацію незалежності Каталонії, яка затвердив парламент регіону автономії 27 жовтня. Про це повідомляє El Pais.

Також суд вирішив примусово стягнути штрафи у розмірі 12 тисяч євро на день, накладені на членів виборчої комісії Жозе Марію Жове та Розу Марію Відаль.

При цьому спікер каталонської палати Карме Форкадель та члени парламенту Анна Сімо та Хосе Марія Еспехо продовжують не дотримуватися рішень суду.

Раніше суд уже скасував закон про референдум щодо самовизначення Каталонії, який став підставою для проведення незаконного плебісциту 1 жовтня.

Як повідомлялось, колишній лідер уряду Каталонії Карлес Пучдемон разом з міністрами регіону постануть перед судом Бельгії 17 листопада, яких раніше бельгійський суд відпустив на поруки.

Нагадаємо, що 1 листопада Національний суд Іспанії викликав на допит Пучдемона та 13 усунених з посад членів його влади.

3 листопада іспанський суд видав міжнародний європейський ордер на арешт Пучдемона і чотирьох його союзників, які не з'явилися на засідання Верховного суду в Мадриді. Влада Бельгії підтвердила отримання ордера. Міністр юстиції Бельгії Коен Генс заявив, що бельгійський уряд не має впливу на майбутнє Пучдемона після видачі ордера, оскільки ордер на арешт є «абсолютно юридичною процедурою», яка «відбувається через прямий контакт між правоохоронними органами».

5 листопада колишній голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон та ще четверо його соратників, які перебували разом з ним в Брюсселі, здалися бельгійської поліції.