Засуджений у Росії кримський татарин Зейтуллаєв звернувся з відкритим листом до ООН

27 Серпня 2017, 21:12

Незаконно засуджений в Росії кримський татарин Зейтуллаєв звернувся з відкритим листом до Організації Об'єднаних Націй із закликом продовжити тиск на Москву з метою звільнення всіх українських політв'язнів та дотримання прав та свобод кримськотатарського народу.

Лист Зейтуллаєва, датований 27 липня, оприлюднило на своїй сторінці в Twitter постійне представництво України в ООН.

"Виходячи з того, що більше трьох років на території Криму … коли фактично Кримський півострів опинився у правовому полі Російської Федерації та ім'ям Росії приймаються незаконні і неконституційні рішення … у своєму зверненні прошу вас продовжувати чинити всебічний тиск на уряд Російської Федерації до повного звільнення всіх незаконно ув'язнених у в'язницях громадян України та дотримання прав і свобод кримськотатарського народу", – закликав Зейтуллаєв.

Він зазначив, що незаконні рішення в Криму ухвалюють у сфері "боротьби з екстремізмом та тероризмом, правил проведення мирних зібрань, визнання Меджліса кримських татар екстремістською організацією, порушення кримінальних справ та обшуків у журналістів, викрадення та переміщення на територію РФ громадян України".

Також Зейтуллаєв повідомив, що перебуваючи у СІЗО №1 м. Ростова-на-Дону, він оголошує безстрокове голодування.

Нагадаємо, у вересні 2016 Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Руслана Зейтуллаєва до семи років позбавлення волі, визнавши винним за частиною 2 статті 205.5 КК (участь в діяльності терористичної організації). В кінці 2016 року Верховний суд Росії скасував вирок Зейтуллаєву і відправив справу на перегляд. Вирок стосовно трьох інших фігурантів кримінальної справи суд підтвердив.

На початку квітня 2017 року Зейтуллаєв оголосив перше голодування з вимогою припинити переслідування кримських татар у Криму, допустити до нього українських консулів, передати його владі України.

26 квітня 2017 року засудив Руслана Зейтуллаєва до 12 років колонії суворого режиму за обвинуваченням в організації в Криму осередку «Хізб ут-Тахрір». Ця організація визнана терористичною і заборонена в Росії. Москва насаджує цю заборону і в окупованому українському Криму. 27 липня Верховний суд РФ розглянув апеляційні скарги захисників і прокурорів і збільшив йому покарання з 12 до 15 років позбавлення волі.

У серпні стало відомо, що Зейтуллаєва етапують до Башкортостану.