Ірак розповів про долю грошей Катару, які призначались терористам

12 Червня 2017, 09:55

Прем'єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді заявив, що сотні мільйонів доларів, які Катар направив терористам як викуп за викрадених членів королівської сім'ї, і досі знаходяться в Багдаді. Про це повідомляє Reuters.

За словами прем'єра, гроші знаходяться на рахунку в Центробанку і жодна копійка не була витрачена. «Вони досі в своїх кейсах. Спеціальний комітет і двоє представників уряду Катару стежили за процесом розміщення грошей у Центральному банку», – цитує агентство Аль-Абаді.

Рішення про розпорядження грошима «має як політичний, так і юридичний аспекти». «Воно буде ухвалено відповідно до іракського законодавства», – запевнив прем'єр.

Він розповів, що іракська влада конфіскувала валізи з сотнями мільйонів доларів, коли приватний літак з Катару приземлився з ними в Багдаді в 2015 році. Приводом для конфіскації стало те, що Катар планував передати гроші терористам, які перебувають на території Іраку без згоди Багдада, зазначив Аль-Абаді.

26 осіб, серед яких були члени правлячої в Катарі королівської сім'ї, потрапили в заручники в 2015 році під час полювання на півдні Іраку в районі, поруч з яким базуються шиїтські бойовики. Досі невідомо, як Катару вдалося домогтися їх звільнення. Жодна з терористичних угруповань не брала на себе відповідальність за викрадення.

Як повідомлялося, одинадцять держав – Ємен, Лівія, Бахрейн, Єгипет, ОАЕ, Саудівська Аравія, Мавританія, а слідом за ними Маврикій, Мальдівb, Коморські острови і Чад розірвали дипломатичні відносини з Катаром. Вони звинуватили країну в підтримці екстремістів, в тому числі угрупування «Ісламська держава». Крім того, Доха, на їхню думку, дестабілізує ситуацію на Близькому Сході.

Зокрема, сусідів Катару хвилювало те, що Доха заплатила велику суму їх «головному регіональному конкуренту» Ірану. За даними Financial Times, в квітні Катар дійсно переказав мільярд доларів угрупуванням, пов'язаним з Аль-Каїдою, а також службам безпеки Ірану. Але ці гроші були викупом за членів королівської сім'ї, яких викрали під час соколиного полювання в Іраку. Влада Катару хотіла звільнити з полону 26 членів королівської сім'ї, а також 50 осіб, захоплених бойовиками в Сирії.