Порошенко виступив за розширення санкцій проти РФ через “конфіскацію” українських підприємств в ОРДіЛО

14 Березня 2017, 15:35

Президент України Петро Порошенко заявляє, що після "націоналізації" підприємств на території Донбасу з боку "ДНР-ЛНР" ніякі торговельні відносини з ними не ведуться, і просить Євросоюз про посилення санкції проти РФ. Про це він повідомив на зустрічі з міністром закордонних і європейських справ Люксембургу Жаном Ассельборном, повідомляє прес-служба президента.

"Після захоплення цих підприємств ми не можемо мати ніяких торгових відносин з цими "конфіскованими" підприємствами. Ми не будемо дозволяти ніякої їх діяльності. І просимо підтримки цих рішень, в тому числі шляхом посилення санкцій ЄС проти Російської Федерації, яка дозволила це грубе порушення міжнародного права", – сказав глава держави.

Порошенко нагадав, що РФ визнала фейкові документи так званих "ДНР" та "ЛНР", а пізніше відбулося захоплення українських підприємств, які працювали в правовому полі України – платили податки, виплачували зарплату в гривні.

Крім того, під час зустрічі президент подякував ЄС за недавнє рішення продовжити санкції за незаконну анексію Криму: "Це для нас надзвичайно важливо, і є демонстрацією позиції підтримки України".

Нагадаємо, терористи заявили про запровадження з 1 березня зовнішнього управління на близько українських 40 підприємствах, які знаходяться на окупованій частині Донбасу. Про те, що терористи зібралися провести «націоналізацію», йшлося у заяві ватажків ОРДіЛО щодо блокади залізниці на Донбасі. 

Зокрема, 1 березня бойовики захопили офіс та обладнання ПАТ «Укртелеком» в Донецьку, компанія відключила цю частину території від національної мережі. У той же день президент України Петро Порошенко заявив, що Україна вимагатиме розширення санкцій для тих, хто «націоналізував» українські підприємства на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

2 березня стало відомо, що бойовики захопили «Донбас-Арену» і базу «Шахтаря».

3 березня міністр у справах тимчасово окупованих територій України Вадим Черниш заявив, що українська сторона припинить усі господарські контакти із підприємствами, які захопили бойовики.