Денис Казанський: У «ЛДНР» настала системна криза, яка охоплює економіку та сферу людських стосунків

12 Жовтня 2016, 13:01

Позиційна війна, яка триває на Донбасі вже третій рік, помітно виснажила обидві сторони, але важко не тільки нашим бійцям — важко й бойовикам, які дедалі частіше зізнаються, що не розуміють, за що воюють. Про це пише журналіст Тижня Денис Казанський.

«Позиційна війна, яка триває на Донбасі вже третій рік, помітно виснажила обидві сторони. В Україні тільки лінивий не говорив і не писав про те, що «люди втомилися від війни», але важко не тільки нашим бійцям — важко й супротивникові. Проросійські бойовики дедалі частіше зізнаються, що не розуміють, за що воюють. Адже нині на приєднання їх до РФ уже не чути й натяків. У самій Росії влада відкрито підкреслює, що Донбас — це територія України, чим щоразу викликає обурення в радикалів на кшталт Стрєлкова», — пише він.

За словами Казанського, на тлі такої зради головного союзника, який не оцінив пориву проросійськи настроєного населення в Донецьку та Луганську, на фронті й у тилу шириться деморалізація.

«Схоже, в «ЛДНР» настала системна криза, яка охоплює не тільки економіку, а й сферу людських стосунків. Криза тепер відчувається не тільки в гаманцях, а й у головах. Це криза довіри: до Росії, місцевої «влади», «волонтерів», що возять гуманітарну», — зазначає журналіст.

Казанський пише, що ворогуючі угруповання бойовиків не перестають пожирати одне одного в боротьбі за контроль над захопленою територією. Не вщухли пристрасті після невдалого «державного перевороту в ЛНР», що закінчився загибеллю одного з недавніх лідерів «республіки» Ґєннадія Ципкалова, як під каток потрапили ще дві досить розкручені персони.

Так, за його словами, у Донецьку посадили в підвал ватажка «гуманітарного батальйону «Ангел» Алєксєя Смірнова. А під Луганськом розстріляли досить авторитетного польового командира Армена Баґіряна на прізвисько Баґґі, який контролював контрабандну переправу через Сіверський Донець. Списати вбивство на українську ДРГ, як зазвичай робиться, цього разу бойовикам не вдалося. На форумах і в соціальних мережах сепаратисти, обговорюючи те, що трапилося, відразу написали, що Баґґі вбили свої, а можливим мотивом розправи був конфлікт через контрабанду.

Детальніше читайте в черговому номері журналу «Український тиждень»