Офшорний скандал: Прем’єр-міністр Ісландії утік з інтерв’ю після запитання журналістів щодо його компанії

4 Квітня 2016, 12:22

Прем'єр-міністр Ісландії Сігмундор Гюнльойгссон не зміг прокоментувати опубліковану в масштабному розслідуванні Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) інформацію про офшорну компанію Wintris, власником якої є його дружина. Відповідний відеозапис опублікувала британська The Guardian.

Спочатку політик помітно занервував та почав ходити по кімнаті. Потім він звинуватив журналістів у тому, що вони обманом привели його на інтерв'ю. Політик пішов зі словами: «Що ви тут намагаєтеся зробити? Це абсолютно неприйнятно».

 

Інформація про діяльність компанії Wintris з’явилася у журналістів завдяки витоку документації панамського реєстратора Mossack Fonseca. З документів випливає, що Гюнльойгссон та його дружина купили офшорну компанію в 2007 році і перевели на її рахунки кілька мільйонів доларів, отриманих від продажу сімейного бізнесу. Однак у 2009 році, ставши членом парламенту Ісландії, політик не задекларував свою 50-відсоткову частку в компанії. Через вісім місяців Гюнльойгссон продав частку дружині за один долар.

Нагадаємо, уряд Панами заявив про готовність сприяти у перевірці документів, які стосуються офшорних фірм. Панамська компанія Mossack Fonseca, чиї документи опублікували журналісти, назвала публікацію злочином.

Як повідомлялося, у розслідуванні зокрема йдеться, що президент України Петро Порошенко в декларації про доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік не вказав інформацію про створення компанії на Британських Віргінських Островах. 

Журналісти також установили ім’я номінального власника офшорних активів російського президента Владіміра Путіна та знайшли інформацію про російське громадянство мера Одеси Геннадія Труханова.

За словами авторів розслідування, над проектом працювало 76 журналістів, які обробили 11 млн документів і виявили велику кількість державних діячів, які тримають свої гроші на офшорних рахунках. Серед них також колишні та нинішні голови низки держав.