В Анкарі скептично поставилися до виконання угоди про перемир’я в Сирії

24 Лютого 2016, 11:08

Віце-прем’єр Туреччини Нумен Куртулмус висловив скептичне ставлення Анкари щодо перспективи виконання угоди про припинення вогню Сирії, оголошеної Сполученими Штатами та Росією, пояснюючи це побоюваннями, що Росія продовжуватиме здійснювати авіаудари.

Віце-прем’єр також зазначив, що в разі необхідності турецька армія продовжуватиме завдавати артилерійських ударів по курдським бойовикам у Сирії.

«Я вітаю це перемир'я, але у мене немає багато оптимізму щодо його дотримання всіма сторонами», – заявив Куртулмус.

Він попередив, що Туреччина має можливість здійснювати обстріл цілей курдських бойовиків у Сирії, а також зазначив, що армія завдаватиме артилерійських ударів у відповідь в разі необхідності, якщо із курди із сирійської території відкриють вогонь по турецьким позиціям, навіть після початку перемир’я 27 лютого.

«Туреччина буде відстоювати свою територіальну цілісність. Це ясно», – наголосив віце-прем’єр. 

Куртулмус також додав, що він сумнівається у реалізації режиму припинення вогню через побоювання, що Росія продовжуватиме завдавати повітряні удари в Сирії.

«Ми сподіваємося, що ніхто не буде намагатися здійснити удари з повітря і що ніхто не збирається вбивати мирних жителів під час припинення вогню», – наголосив Куртулмус.

Туреччина стривожена досягненнями курдських бойовиків у північній Сирії, яких вони досягли у співпраці з Росією та режимом Асада. В Анкарі побоюються, що курди намагаються створити автономну республіку Курдистан «на порозі» Туреччини.

Нагадаємо, на початку лютого за підтримки Росії урядові війська Башара Асада розпочали наступ у північній сирійській провінції Алеппо з метою взяти в оточення контрольований опозиційними силами одноіменний провінційний адміністративний центр – місто Алеппо, одне з найбільших міст Сирії та потужний комерційний центр. Вже 8 лютого сили Асада наблизились до кордону із Туреччиною.

Урядовий наступ в районі міста Алеппо спричинив нову хвилю втікачів, десятки тисяч яких попрямували на півнчі з надією отримати притулок у Туреччині. У свою чергу глава Європейської ради Дональд Туск звинуватив Росію в погіршені і без того складної ситуації у Сирії.

У свою чергу президент США Барак Обама заявив, що втручання президента Росії Владіміра Путіна в війну в Сирії не привело до значного зміцнення позицій для його союзника, президента Сирії Башара Асада, і загрожує «потягнути на дно» російську економіку та військових

18 лютого у Пентагоні заявили, що інтенсивність російських авіаударів у Сирії зросла. Також 19 лютого стало відомо, що Путін спробував обговорити ситуацію у Сирії з давнім опонентом режиму Асада – королем Салманом, лідером Саудівської Аравії.

Раніше 23 лютого стало відомо, що режим Асада та об'єднана опозиція погодились на припинення вогню у Сирії. Цього ж дня, російська авіація розбомбила табір своїх союзників, курдських бойовиків.

Також 23 лютого представники режиму Асада оголосили про намір проведення консультацій із Росією щодо того, кого із опозиційних груп включати в угоду про припинення вогню, а кого – ні.