Кримське покращення: неможливість обирати мерів, підвищені ціни й відсутність туристів

23 Червня 2014, 19:55

Аграрний комплекс

Після анексії Криму Росією на півострові загострилася продовольча ситуація. Через відсутність дніпровської води, Крим у нинішньому році повністю позбувся врожаю рису, якого збиралося понад 100 тисяч тонн, а також втратив 30-35% урожаю овочів і картоплі. Крім того, прогнозується недобір близько 80 тисяч тонн кукурудзи на зерно, 50 тисяч тонн сої.

Та й у самому „міністерстві агрополітики Криму” побачили занепад харчової промисловості на півострові.

Так нещодавно «заступник міністра» аграрної політики і продовольства анексованого Криму Костянтин Муглі на засіданні Комітету Торгівельно-промислової палати Російської Федерації в Сімферополі заявив: «Наша харчова промисловість пережила важкі моменти, і сьогодні вона знаходиться в занепаді».

Торгівля

З 1 червня в Криму «офіційною» грошовою одиницею є російський рубль. Після цього ситуація ускладнилася відсутністю російських монет для видачі здачі.

Згодом «міністр» економіки Криму зізналася, що російські ціни вище українських на 100%. За даними уповноваженої з прав людини в Росії Елли Памфілової, в Криму спостерігається зростання цін на продовольство, медикаменти, а також збільшується рівень безробіття. Проте пізніше «влада Криму» заявила, що на півострові почали знижуватися ціни на продукти харчування.

У «Міністерстві соціальної політики» Криму запропонували встановити на півострові на «перехідний період» мінімальний розмір оплати праці в бюджетній сфері у розмірі 4628 рублів, а під позабюджетної – 4141 рубль.

Окрім того, кримчани жаліються на перебої постачання бензину на заправках.

Як повідомлялось, 23 червня Рада ЄС прийняла рішення заборонити імпорт товарів з Криму до Євросоюзу. 

Медицина

У Криму також піднялися ціни на ліки. У зв’язку з цим 9 червня самопроголошений прем'єр Криму Сергій Аксьонов зажадав від міністра охорони здоров'я Петра Михальчевського, його заступників, а також усіх головлікарів сімферопольських лікарень написати заяви про звільнення "у зв'язку з масовими порушеннями у сфері охорони" здоров'я.

За інформацією ЗМІ, причиною для такої жорсткої реакції послужило зростання цін у приватних аптеках практично на 200% і стягування примусової плати за медичні послуги під виглядом благодійних внесків.

На території Криму залишається близько 700 пацієнтів замісної терапії, які не можуть отримувати медичну допомогу через заборону на лікування. У зв'язку з цим за час анексії Криму через відсутність медпрепаратів загинуло кілька десятків людей.

Зокрема про це розповів директор з політики і партнерству Міжнародного Альянсу з ВІЛ / СНІД в Україні Павло Скала: «Страшна цифра, але ми її повинні озвучити. Кілька десятків людей пішли з життя після того, як програма була закрита в Криму. Смерть десяти осіб була зафіксована у звіті міжнародної місії Єврокомісії ще наприкінці травня. Зараз мова йде, як мінімум, про двадцять пацієнтів».

Право обирати мерів

Нелегітимний парламент Криму прийняв у другому читанні "закон", за яким скасовуються прямі вибори мерів. Згідно з "законом", прямих виборів мерів у Криму не буде – мера міста обиратимуть депутати міської ради, а сільського голову – депутати сільради.

У міських муніципалітетах адміністрацію очолить призначений за контрактом керівник. Його кандидатуру має затвердити комісія в складі депутатів місцевої ради й представників Совміну.

Також скасовані районні державні адміністрації. Районні ради будуть формуватися з голів і депутатів сільрад, а адміністрацію району також очолить керівник за контрактом.

За словами спікера нелегітимного кримського парламенту Володимира Константінова, така схема призначення посадових осіб допоможе у боротьбі з корупцією.

Нерухомість

На відміну від українських, закони РФ не передбачають безоплатної передачі у власність земельних паїв. Якщо раніше кожен житель села, міста мав право за Конституцією України на отримання земельної ділянки у безоплатне користування – під садівництво, під індивідуальне будівництво, під селянське господарство, то в РФ безкоштовна передача не передбачена, вона існує тільки для певної пільгової категорії громадян.

ЗМІ

У червні "кримська влада" закрила газету "Республика". 

Газета «Qırım», що виходить кримськотатарською мовою, перебуває під загрозою повної зупинки своєї діяльності. Про це повідомив головний редактор газети Бекір Мамут.

За його словами, з початку року газета, засновником якої є редакційний колектив газети, так і не отримала ні копійки бюджетного фінансування, не дивлячись на регулярні обіцянки кримської «влади».

Окрім того, стало відомо, що український парламентський телеканал «Рада» виключений з сітки мовлення основних кабельних операторів Криму.

Зате з російськими ЗМІ проблем немає. У Криму 1 липня запрацюють перший і другий ефірні цифрові мультиплекси (пакети) росийских телеканалів.

Склад першого мультиплексу був визначений указом президента Росії. У пакет входять Перший канал, «Росія 1», «Росія 2», «П'ятий канал», НТВ, «Росія-Культура», «Росія-24», «Карусель», Громадське телебачення Росії, «ТВ Центр».

Другий мультиплекс сформований за підсумками конкурсу, проведеного Роскомнадзором (до нього входять РЕН ТВ, «Спас», СТС, «Домашній», ТБ-3, «Спорт плюс» («НТВ-Плюс»), «Зірка», «Мир», ТНТ, «Муз-ТВ». Обидва пакети каналів обов'язкові до безкоштовної для глядачів трансляції.

У той час Крим вже вписують у підручники. Так президент РФ Владімір Путін доручив уряду доповнити концепцію нового підручника вітчизняної історії інформацією про роль Криму і Севастополя "в долі Російської імперії, СРСР і сучасної Росії". 

Курорти

У Криму зірвався сезон відпочинку. Південне узбережжя Криму перестало цікавити українців як зона відпочинку, свідчать результати дослідження, проведеного за допомогою інструменту Google Zeitgeist.

За останнім соціологічним дослідженням «Левади-Центру», лише 3% росіян збиралися відпочивати в анексованому Криму.