Чеський експерт: Перемога правих партій на виборах до Європарламенту – це випробування для європейської демократії

6 Червня 2014, 16:49

«Ми досі не завершили низки важливих процесів, які стосуються нашого минулого, і знову стикаємося з новими викликами та проблемами. Власне, будування ЄС без проблем не обходилося ніколи. Підняття правих нині немає з чим порівняти в найновішій історії Євросоюзу. Це проблема ери, яка почалася щойно вчора», – зауважив Жачек.

«Але гострі проблеми, пов’язані з нашим минулим, ми вирішуватимемо навіть у таких умовах, принаймні до реально можливого рівня. ЄС доведеться бути сильним у відстоюванні демократії через пам’ять і колективну відповідальність за минуле», – додав він.

Крім того, Жачек розповів про реальний перебіг і потребу люстрації в силових структурах для національної безпеки, брак консенсусу в Європі щодо злочинів комунізму та камені спотикання в питанні заборони Компартії у країнах Центрально-Східної Європи.

Детальніше читайте у матеріалі Павел Жачек: «ЄС доведеться бути сильним у відстоюванні демократії через колективну відповідальність за минуле» черговому номері Українського тижня.