У Європарламенті вимагають у Януковича припинити «ганебне використання «Беркуту» і тітушків

5 Лютого 2014, 18:06

У третьому пункті ЄП має намір рішуче засудити ескалацію насильства, висловлює співчуття сім'ям загиблих і "закликає українські власті повною мірою поважати громадянські права та основні свободи , а також вжити негайних заходів з припинення безкарності, розслідувати і покарати винних у насильстві проти мирних демонстрантів".

"(ЄП )закликає протестувальників на Майдані утриматися від використання сили, щоб підтримувати легітимність своєї справи мирним шляхом, і просить всіх опозиційних лідерів продовжувати утримуватися від насильства і зберігати мирний протест", – зазначається у пункті четвертому проекту резолюції.

У п'ятому пункті проекту резолюції висловлена ​​стурбованість застосуванням насильства з боку сил безпеки, "тітушків" і насильницькими актами ультра-націоналістів.

У шостому пункті проекту вимагають у президента Віктора Януковича припинити "ганебне використання "Беркута"та інших сил безпеки для провокацій, викрадень, переслідувань, катувань та принижень, а також арештів.

У цьому ж пункті ЄП як приклад згадує викрадення та катування лідера Автомайдану Дмитра Булатова і нагадує Україні про її міжнародні зобов'язання .

Наступним пунктом ЄП має намір закликати главу української держави віддати наказ зупинити цю практику і зажадати негайного і без будь-яких умов звільнення і політичну реабілітацію всіх демонстрантів і політичних ув'язнених, затриманих незаконно, в тому числі, Юлію Тимошенко.

"(ЄП)закликає створити незалежний комітет з розслідування під егідою організації, такий, як Рада Європи для розслідування всіх порушень прав людини, які трапилися з початку демонстрацій", – йдеться в проекті.

Відразу ж після цього в іншому пункті міститься нагадування про готовність ЄС підписати Угоду про асоціацію та глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі з Україною одразу ж по завершенню політичної кризи, і коли будуть виконані відповідні умови, визначені ще в грудні 2012 року у висновках Ради ЄС.

Дев'ятим пунктом депутати Європарламенту мають намір вітати рішення українського парламенту відзначити пакет законів від 16 січня, як "позитивний крок у напрямку політичного вирішення кризи", одночасно з цим ЄП висловив жаль, що закон про амністію "перетворює жертв в заручники" і висловлює думку, що "звільнення протестуючих без будь-яких умов значно б спростило переговори і заспокоїло б суспільство".

Черговий призов до президента і уряду до "серйозного залученню у всеосяжний діалог з опозицією, громадянським суспільством і протестуючими на Майдані для зниження напруги і поляризації ситуації, а також для пошуку шляху з подолання поточного політичного і соціальної кризи в Україні за допомогою мирного рішення" міститься в пункті десятому.

У пункті одинадцятому Європарламент має намір нагадати президенту Януковичу про його відповідальність перед українським народом і міжнародним співтовариством утриматися від використання репресивних методів, виправити поточну політичну кризу і поважати права мирних протестувальників.

Інший пункт присвячений участі ЄС в якості посередника і з метою спрощення процесу, який "призведе до зниження напруги, більш конструктивного діалогу з країною , вирішенню кризи і подолання провалів тотальної недовіри".

"Підкреслює, що такий діалог має бути прозорим, за участю представників Євромайдану і громадянського суспільства", – наголошується в проекті резолюції.

Як повідомлялось, наразі в Європарламенті відбувається обговорення ситуації в Україні , а 6 лютого – голосування за резолюцію.

На даний момент зареєстровані 7 проектів резолюцій.

Нагадаємо, 30 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію стосовно України. Згідно з документом, питання санкцій відносно української влади можуть розглянути у квітні, якщо в Україні триватимуть порушення прав людини і у випадку силового розгону Майдану. Асамблея засудила ескалацію насильства під час протестів, що призвела до щонайменше 5 жертв.