Європарламент попросить Європу, США й МВФ “конкретно фінансово підтримати” Україну

5 Лютого 2014, 17:30

Цей пакет потрібен, щоб «допомогти Україні впоратися з погіршення фінансової та соціальної ситуації та надати економічну підтримку, для того, щоб уряд почав проводити необхідні глибокі і всеосяжні реформи для української економіки».

У цьому зв'язку іншим пунктом пропонується висловити "вітання і підтримку триваючої роботі ЄС і США щодо створення відчутного короткострокового пакету допомоги для України, який має бути запропонований новому тимчасовому уряду, щоб полегшити важке становище з платежами".

Водночас у пункті першому ЄП пропонує висловити "повну солідарність і підтримку» українським людям за їх зусилля в напрямку вільної, демократичної та незалежної України та їх європейським прагненням".

Другим пунктом ЄП має намір висловити глибоку стурбованість у зв'язку з політичною кризою в Україні і насильницьким протистоянням в Києві та інших містах України.

"(ЄП) переконливо закликає до політичного вирішення кризи, і наполягає на справжній, демократичній дискусії, дебатах про шляхи і засоби подолання конфронтації і розподілу країни", – йдеться в проекті резолюції.

В іншому пункті ЄП має намір ініціювати створення постійної місії депутатів ЄП в Україні з метою "розрядити напруженість і спростити діалог між сторонами" .

Крім того, ЄП має намір позначити і свою позицію відносно того, що одним з важливих рішень щодо врегулювання кризи в Україні є повернення до Конституції 2004 року.

Як повідомлялось, наразі в Європарламенті відбувається обговорення ситуації в Україні , а 6 лютого – голосування за резолюцію.

На даний момент зареєстровані 7 проектів резолюцій.

Нагадаємо, 30 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію стосовно України. Згідно з документом, питання санкцій відносно української влади можуть розглянути у квітні, якщо в Україні триватимуть порушення прав людини і у випадку силового розгону Майдану. Асамблея засудила ескалацію насильства під час протестів, що призвела до щонайменше 5 жертв.