Спецмісія не встигне вивезти хімзброю з Сирії до Нового року

28 Грудня 2013, 22:57

Експерт ОЗХЗ Франц Кравінклер заявив раніше в суботу, що, швидше за все, відбудеться затримка.

"Триває підготовка транспорту для вивезення найбільш критичних хімічних матеріалів з ​​Сирійської арабської республіки для знищення за її межами. Проте на даному етапі транспортування найбільш критичних хімічних матеріалів до 31 грудня малоймовірне", – йдеться в поширеній у суботу заяві місії.

За словами авторів, на графік вплинули "ряд зовнішніх факторів" і питання безпеки, логістичні проблеми і погодні умови.

ООН і ОЗХЗ докладають всі зусилля, щоб вивезти найбільш небезпечні хімічні матеріали з Сирії "якомога швидше", підкреслюється в документі. Для розгляду цих питань виконавча рада ОЗХЗ збереться 8 січня. Того ж дня в ООН буде представлена доповідь спільної місії, що домагається знищення хімічних озброєнь в Сирії.

Спеціальний координатор і глава місії ООН і ОЗХЗ Зігрід Кааг закликав всі сторони забезпечити своєчасне вивезення і продовження знищення хімзброї в Сирії, йдеться в заяві.

Як відомо, до Сирії експерти прибули на початку жовтня для контролю за процесом ліквідації хімічної зброї.

Нагадаємо, згідно зі звітом експертів ООН, який прилюднено 16 вересня, "природні, хімічні та медичні зразки надають виразні і переконливі докази", що в районі Дамаска 21 серпня використовувалися ракети класу "земля -земля" з нервово-паралітичним газом зарин.

6 жовтня експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) приступили безпосередньо до знищення сирійського арсеналу хімічної зброї.