Політолог: Майдан розслабив опозицію у боротьбі за проблемні округи

17 Грудня 2013, 14:55

«Опозиція вважала, що революційний настрій у суспільстві є гарантією їхньої перемоги у проблемних округах. Простіше кажучи, Майдан розслабив опозицію, які надіялись, що революційне піднесення і драйв автоматично гарантують перемогу», – наголосив Карасьов.

За його словами, тоді, «як всі сили опозиції і групи їхньої підтримки були кинуті на центральний Майдан, як і увага активістів, міжнародних спостерігачів, влада працювала методично».

«Грубо кажучи, якщо вибори у цих проблемних округах були мінімайданами або праобразами столичного Майдану, виборці до них прислухались би більше. Окрім того, влада ще не настільки слабка, щоб залишати простір для перемоги у проблемних округах опозиції, а опозиція не стільки вправна у тактиці й маневрах, щоб просто так на драйві столичного Майдану, на революційній хвилі перемогти у проблемних округах», – вважає політолог.

За його словами, перемогу владі забезпечило й те, що вона не виставляла кандидатів від Партії регіонів, а позиціонувала їх як самовисуванців, «які почувалися комфортніше за лаштунками Майдану».

На думку президента центру “Український барометр” Віктора Небоженка, на перемогу владі вплинули брутальні фальсифікації, які показали, що чекає Україну на виборах-2015 року.

«Помилка опозиції – думка, що вони у світлі Майдану легко здобудуть перемогу. Їм варто було краще працювати, піднімати серйозні проблеми округу. Окрім того, не виключено, що свідома частина електорату бачила, як невпевнено вела себе  опозиція протягом трьох років, її низьку ефективність у парламенті», –  наголошує експерт.

Натомість влада працювала методично, координувала свої дії.

«Не варто забувати й про виборців, які голосували за тих, хто більше пропонував грошей і хто був більш настирливий. Підозрюю, що більшість пересічних людей не розуміли, навіщо зараз вибори», – вважає Небоженко.

Як повідомлялось, на повторних виборах народних депутатів у п’яти одномандатних виборчих округах, кандидат від опозиції здобув перемогу в Каневі, в той час як у Києві, Обухові, Первомайську та Черкасах перемогли провладні самовисуванці.

Нагадаємо, голова Комітету виборців України Олександр Черненко відзначив, що результати довиборів у п’яти округах будуть оскаржуватись. На його переконання, в першу чергу під сумнівом голосування у  Києві та Первомайську.

Міжнародні спостерігачі також  заявили про порушення на виборах в Україні. Зокрема, спостережна місія Світового Конґресу Українців заявила, що повторні вибори до Верховної Ради   не відповідають повною мірою міжнародним стандартам проведення демократичних виборів.  Канадська місія спостереження за виборами – CANADEM, в своєму попередньому звіті  відзначила, що більшість відхилень, що спостерігалися під час повторних виборів 15 грудня були подібними на ті, що були вказані під час парламентських виборів 2012 року.