Політолог: Владі нічого запропонувати Майдану на круглому столі

13 Грудня 2013, 11:47

«Круглі столи Кравчука не виконали своєї функції. І в Адміністрації президента трохи цинічно ставляться до проведення круглого столу, тому на такий формат потрібно дивитися із пересторогою. Думаю, що насправді влада не готова до круглого столу, і справа не у зверхності, а в тому, що їй немає чого сказати й немає чого запропонувати», – наголосив Небоженко.

На його думку, круглий стіл потрібен, бо «протести можуть тривати роками».

За його словами, зараз в Україні не можна допустити інфляції круглого столу, адже «цей формат передбачає розмову із людьми, де кожен готовий виконати свої обіцянки».

«Водночас, погодившись на круглий стіл, опозиція повинна узгодити все із громадськістю. Опозиції варто звернути увагу на те, що Майдан уже почав жити своїм життям. Навіть якщо опозиція піде на переговори, Майдан не розійдеться, бо у нього є претензії до сьогоднішньої влади», – наголошує Небоженко.

Проте, за його словами, якщо після маршу 15 грудня опозиція «не знайде якихось слів чи ідей, чи не зможе отримати політичний результат, то Майдан буде зменшуватися».

«Залишаться тільки люди, які знають, що іншого шляху немає. Проте з новою силою Майдан може відновитися вже весною. Вихідці із Західної України будуть приїжджати, бо для них це громадська місія, а півмільйона киян за зовом серця прийдуть їх підтримати. І такий розподіл робить Майдан практично незнищенним», – вважає експерт.

Як повідомлялось, президент Віктор Янукович 13 грудня візьме участь у засіданні загальнонаціонального круглого столу «Об’єднаємо Україну». 

12 грудня опозиція нагадала про три вимоги до Януковича і оголосила три бачення щодо переговорів за круглим столом.

11 грудня президент Віктор Янукович запросив усі політичні сили, громадськість і священнослужителів до загальнонаціонального діалогу і заявив, що готовий особисто брати участь у такому круглому столі.

У свою чергу екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко закликала опозицію не вести "ніяких переговорів з бандою, ніяких круглих столів з ними: тільки негайна відставка Януковича та його оточення".