Політолог: Янукович не погодиться на відставку всього уряду і на дострокові вибори

9 Грудня 2013, 16:37

«Президент Віктор Янукович не погодиться на відставку усього Кабінету міністрів, але часткова ротація міністрів – цілком реальна, особливо це стосується Захарченка. Також влада може піти на розправу з «Беркутом»», – вважає Карасьов.

На його думку, ще одна вимога, на яку може погодитись влада, – звільнити від «Беркуту» центр столиці в обмін на розблокування урядових установ.

«Якщо не буде «Беркуту», тоді можна розблоковувати урядові будівлі й люди не постраждають», – вважає політолог.

За словами Карасьова, для зменшення протестних настроїв потрібні публічні зобов’язання і гарантії від Януковича «про неможливість підписати угоду з Митним союзом і, навпаки, зобов’язання підписати угоду з ЄС».

На думку Карасьова, цілком реально організувати розслідування розгону Євромайдану й покарання винних.

«Це має бути або парламентська комісія або спільна комісія із мітингувальників і представників влади, аби забезпечити повну об’єктивність. В ідеалі, це також звільнення активістів і забезпечення об’єктивного розслідування, чи вони дійсно були радикалами чи провокаторами, чи вони невинно постраждали», – вважає політолог.

З цим не погоджується президент центру “Український барометр” Віктор Небоженко, який вважає нереальним розслідування побиття студентів і сутички на Банковій.

«Ніякого розслідування не буде, поки не буде зміни влади. Як ви собі це уявляєте? Люди, які надали наказ про побиття студентів, вони будуть проводити розслідування своєї ж діяльності? Це схоже, як врадіївські  ґвалтівники самі три дні розслідували свій злочин», – наголошує Небоженко.

Політолог вважає нереальною вимогу опозиції про дострокові президентські вибори.

«На дострокові президентські вибори Янукович ніколи не піде, він не для того з 2000 року ішов до влади, щоб іти на дострокові вибори. Окрім того, 3 тисячі його охоронців не дозволять йому піти у відставку», – вважає політолог.

На його думку, найреальніше, на що може піти влада, – це кадрові ротації у Кабінеті міністрів.

«Можливе намагання зняти прем’єр-міністра Миколу Азарова з посади й поставити на його місце Сергія Арбузова чи Клюєва. Інша річ – коли Азаров схоче сам звільнитись від людей Дмитра Фірташа, тому що він вважає, що саме вони спровокували побиття студентів. Це може статися у будь-який момент, але це не корелює із вимогами Майдану. З іншого боку, я не виключаю, що можливе  формування технічного Кабінету міністрів протягом 2 тижнів, якщо цей уряд все-таки піде», – зазначає експерт.

Як повідомлялось, Янукович підтримав ідею першого президента України Леоніда Кравчука щодо загальнонаціонального круглого столу для знаходження компромісу в ситуації, що виникла. 

Нагадаємо, опозиція назвала основними завданнями Майдану звільнення політичних в'язнів, відставка уряду Азарова, дострокові парламентські та президентські вибори, підписання угоди про Асоціацію з ЄС, покарання правоохоронців, причетних до побиття демонстрантів.