В Україні впродовж року “не встояли” понад 10 пам’ятників Лєніну

9 Грудня 2013, 14:11

У лютомуу Херсоні навпроти адмінбудівлі ВАТ «Індустріальна Скляна Компанія» повалили Леніна.

Того ж місяця у місті Охтирка Сумської області місцеві свободівці разом із народним депутатом України Ігорем Мірошниченком демонтували пам’ятник Леніну. Наступного дня міліція порушила кримінальну справу за демонтаж.

Наступного місяця відразу два пам’ятники Лєніну невідомі пошкодили на Полтавщині. Зокрема, ніч на 13 квітня в селі Комишні Миргородського району поблизу приміщення сільради невідомі пошкодили металобетонний пам’ятник з постаттю Лєніна. «А саме – пошкоджено кулак правої руки, частину обличчя та інформаційну табличку», – йшлося у повідомленні прес-служби обласної міліції. А в селі Поділ Великобагачанського району невідомі особи пошкодили мармурову плитку, що була викладена на підході до пам'ятника Лєніну.

У травні у місті Бориспіль на Київщині в ніч проти 9 травня пам'ятнику Лєніну відбили ніс, а постамент – обмалювали.

Цього ж місяця не пощастило Лєніну на Чернігівщині: у селі Лемеші Козелецького району невідомі особи із застосуванням вогнепальної зброї пошкодили пам'ятник Лєніну.

Згодом вождя спіткала недоля на Житомирщині. Рішення про демонтаж пам’ятника у Новоград-Волинську прийняли міська рада й депутати ВО «Свобода» ще в лютому. Активісти компартії не змогли опротестували  в суді рішення міськради про демонтаж пам’ятника.

Проте лише 27 серпня працівники комунальних служб міста демонтували пам'ятник Лєніну. Демонтаж пам'ятника було здійснено згідно з рішенням сесії міськради про реконструкцію центральної площі. Проте профінансувала демонтаж Житомирська обласна організація ВО «Свобода».

У той же день у Бердичеві Житомирської області невідомі знесли голову пам’ятнику Лєніну. Пам’ятник розташувався на території колишнього шкіроб’єднання.

У вересні у місті Узин Київщини невідомі зруйнували пам'ятник і погруддя Лєніну.

Після інциденту обласний осередок КПУ провів мітинг коло пам'ятників й розпочав збір коштів на відновлення пам'ятників. 

Того ж місяця невідомі зруйнували пам'ятник Лєніну на Полтавщині. Через інцидент депутат від КПУ Сергій Гордієнко заявив: "Хочу повідомити громадян України і звернутись до правоохоронних органів з приводу того, що сьогодні уночі в селі Петрівка Хорольского району 7 молодчиків, помічників-консультантів народних депутатів від "Свободи" зруйнували пам'ятник Лєніну", – зазначив він. Проте від цього інциденту партія «Свобода» відхрестилась.

У жовтні у Дніпродзержинську невідомі пошкодили пам'ятник Лєніну. За повідомленням місцевих жителів, у кам’яної скульптури в районі "Соцмісто" відбили ніс і підборіддя. У міському управлінні міліції факт пошкодження скульптури підтвердили, але кажуть, що ніяких заяв зі скаргами не надходило.

 

8 грудня знесли з постаменту пам’ятник Лєніну у центрі Києва. Як розповіли свідки, на монумент накинули троси та стягнули донизу. Голова статуї відбилась через падіння. Народний депутат від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко заявив, що до знесення пам'ятника Лєніну причетні народні депутати- свободівці.

За фактом знесення пам'ятника міліція порушили кримінальне провадження за статтею 294 ККУ про масові заворушення.

Зранку у прес-службі партії УДАР повідомили, що міліція вже розпочала затримання людей за повалення пам’ятника Леніну, але затримує зовсім не причетних до цього осіб.

Сьогодні невідомі особи вночі пошкодили пам’ятник Лєніну, встановлений біля клубу залізничників в одному з парків міста Котовська Одеської області. Слідчо-оперативна група Котовського міськвідділу міліції, що виїжджала на місце події, встановила, що від пам’ятника відокремлено погруддя.

Фрагменти розкидані біля підніжжя постаменту.

За даним фактом слідчим відділом Котовського МВ розпочато кримінальне провадження за ст. 296 КК (хуліганство).