Політолог: після експериментів з варягами Янукович відправив на Львівщину “вірного солдата”

3 Листопада 2013, 13:58

«Він – скандальний, але лояльний, відданий нинішній владі, захищав чинного президента на виборах 2004 року. Тому з точки зору підготовки до кампанії 2014-2015 років призначення Сала виглядає цілком закономірно», – заявив Карасьов.

Політолог зазначає, що по-перше, ставка влади робиться на те, що в такому політично і електорально ключовому регіоні як Львівщина має бути людина – абсолютно лояльна до чинного президента людина. За словами Карасьова, це ще й пов'язано з тим, що "Львів – це генератор політичної та електоральної атмосфери загальнонаціональних президентських виборів. Тобто цей регіон – ключовий, особливо напередодні старту виборчої кампанії".

«По-друге, це має бути силовик, оскільки президентська вертикаль сьогодні немає ефективних важелів, щоб керувати соціальними і політичними процесами в такому складному регіоні. З фінансами ж туго, грошей на соціальні програми немає. І по-третє, він (Сало. – Ред.) – місцевий, знає ситуацію в регіоні. За останні роки на Львівщині було чотири губернатори. Тобто експерименти з варягами, з чужаками себе не виправдали», – зазначив політолог.

Водночас, за прогнозами Карасьова, навіть якщо призначення Сала викличе певні протести на Львівщині, вони не вийдуть за межі регіону.

«Не думаю, що саме Львівщина буде генератором соціальних вибухів. Це можуть стати регіони, де люди втрачають робочі місця і не отримують зарплату, здебільшого – східні регіони. А якщо навіть і виникнуть (соціальні виступи. – Ред.), то вони не вийдуть за межі Львівщини. Крім цього, це навіть непогано для чинної влади, бо активізує «Свободу», – переконаний Карасьов.

«Ситуація на Львівщині стала такою, що треба було змінювати керівництво, бо вочевидь виникли підозри, що не втримають стабільність… Якщо президентська кампанія 2014-2015 року може піти за форс-мажорним сценарієм, протести на Львівщині можуть перекинутися на столицю. В такій ситуації дуже важливий досвід міліцейського генерала – солдата Януковича як Сало», – підсумував він.

Нагадаємо, 31 жовтня президент Віктор Янукович звільнив Віктора Шемчука з посади голови Львівської обласної державної адміністрації і призначив на цю посаду Олега Сала. 

Як відомо, Сало з грудня 2003 по січень 2005 року був начальником УМВС у Львівській області. У лютому 2005 року ГПУ порушила проти нього дві кримінальні справи за фактами порушення виборчого права та зловживання владою та службовим становищем. Після цього він був оголошений в міжнародний розшук.

На парламентських виборах 2006 року балотувався за списком блоку "Народна опозиція" Наталії Вітренко.

У жовтні 2006 року ГПУ повернула згадані кримінальні справи у прокуратуру Львівської області для дорозслідування. 19 лютого 2007 Печерський райсуд Києва ухвалив рішення припинити ці кримінальні справи "у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину".